Den danske stat bliver den helt store økonomiske vinder, når Aarhus i 2017 bliver Europæisk Kulturhovedstad. Alligevel tøver den danske regering med at påtage sig medansvaret for det danske kulturhovedstadsvært-skab. Da regeringen tidligere på ugen kom med sit forslag til en finanslov, var kulturhovedstaden ikke nævnt med et ord.
”Regeringen og kulturministeren hænger i bremsen i denne sag. Det er pinligt at se, hvordan de fedtspiller og nøler med at påtage sig ansvar. Staten sidder med et sikkert vinderlod, og alligevel tøver de med at betale for det,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Marc Perera Christensen og tilføjer:
”Man skal investere for at få et afkast. Jeg er derfor klar til at tilbyde staten, at de kan være med på en gratis omgang. Hvis blot regeringen lover at sende alle de penge, den tjener på den Europæiske Kulturhoved-stad retur til projektet, så skal jeg nok lade være med at bede om mere,” siger han.
En analyse foretaget af COWI viser, at den danske stat kommer til at tjene mere end en kvart milliard kroner på det danske værtskab i 2017, og så er der ikke engang taget højde for reduktionen i det kommunale bloktilskud.
Det aarhusianske Kulturhovedstadsprogram Aarhus 2017 forventer et samlet budget på 500 millioner kroner. Heraf er de første 200 millioner allerede sikret af Aarhus Kommune, Region Midtjylland og regionens øvrige kommuner. 100 millioner skal komme fra EU, private fonde og sponsorer. Mens den danske stat er blevet bedt om et bidrag på 200 millioner kroner. Til sammenligning fik København som Europæisk Kulturhovedstad i 1996 et tilskud på 250 millioner kroner. I nutidskroner svarer det til næsten 400 millioner kroner.
”Siden 2007 har det været kendt, at en dansk by i 2017 skulle være Europæisk Kulturhovedstad. Alligevel lader regering og folketing som om, at det kommer helt bag på dem. Med en smule rettidig omhu ville det have været en smal sag at sikre den statslige medfinansiering,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Marc Perera Christensen.
Budgettet for Aarhus 2017 og også den statslige medfinansiering har fra begyndelsen været en del af de aarhusianske kulturhovedstadsansøgninger, og det er også en del af den vindende ansøgning, som regeringen selv har sendt til EU som det officielle danske bud.
”Danmark har påtaget sig at være vært for Kulturhovedstaden i 2017. Aarhus og den omkringliggende region har tilbudt at være med til at løfte opgaven, og vi har oven i købet investeret de første 200 millioner kroner. Det er på tide, at resten af Danmark kommer på banen. Det er ikke nok at tale om at så, hvis man senere ønsker at høste. Der må konkrete handlin-ger bag de gode intentioner,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Marc Perera Christensen.
De omtalte rapporter kan downloades her:
COWI: Arbejdsmarkedsmodel
COWI: Kortsigtet turismeeffekt