”Det er et fantastisk apparat. Det giver sådan en nemhed i dagligdagen,” siger Rosa Madsen i dag om sin computer.
For et år siden vidste hun ikke engang, hvor hun skulle tænde for en computer. Og hun følte sig dum og fortabt, når andre talte om internettet og adresser, der begynder med www. Forandringen er kommet gradvist. Gennem it-caféen på Greve Bibliotek.
It-caféen har denne vinterdag rundet besøg nummer 860, og biblioteket glæder sig til snart at fejre nummer 1000. En af de faste deltagere er Rosa Madsen. Hun kommer hver tirsdag, og det har hun gjort i et år.
”Her på biblioteket kom jeg ind i det på sådan en sød måde. Her er vi alle lige gode. Eller lige dumme,” siger Rosa Madsen.
Hun har småkager med i dag, for selvom man hverken skal melde sig til eller binde sig for en periode, er der opstået et fællesskab. De fleste er kvinder, men 15 procent er mænd, viser bibliotekarernes optællinger. De får alle sammen hjælp i deres eget tempo af bibliotekarerne eller et korps af frivillige - og ind imellem af hinanden.
Rosa Madsen har for længst købt sin egen computer. Hun kan ikke længere nøjes med et ugentligt kik på internettet. Nu holder hun øje med sin saldo i banken, bestiller tid hos øjenlægen og køber teaterbilletter hjemmefra.
”Det gør hverdagen meget nemmere,” siger hun.
Rosa Madsen ville bare ønske, at flere af hendes ældre venner og veninder også var på internettet. Så hun kunne skrive sammen med dem på mail.
”Jeg vil gerne slå et slag for computeren. Alle kan finde ud af det. Du skal ikke være bange, og du kan ikke ødelægge noget. Spring ud i det,” siger hun.
Og det allerbedste er, at hun ikke længere føler sig fortabt, når der bliver talt om internettet på tv eller blandt venner og familie.
”Nu følger jeg med i verden,” siger Rosa Madsen.