Opskriften på en velfungerende offentlig park

16/11/2012 10:21

Helsingør Kommune

I løbet af det første leveår har Multiparken i Helsingør ikke bare udviklet sig til et naturligt samlingspunkt for både beboere og besøgende fra nær og fjern. Den 10.000 kvadratmeter store aktivitetspark er kommet til at fungere som et mønstereksempel på, hvordan en offentlig, kommunal park kan tiltrække unge mennesker i en fredelig ramme.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

På en god dag myldrer Multiparken af liv. I bowlerne pendulerer skatere og løbehjulsløbere rundt imellem hinanden, og der er også godt gang i parkour-anlægget, boldbanerne og det udendørs fitness-område. Multiparken åbnede den 11. november 2011, nu, godt et år efter har over 100.000 besøgt Helsingørs nye offentlige park. Trods de høje besøgstal foregår hverdagene i Multiparken for det meste helt fredeligt. Antallet af ulykker har været begrænset, og det er småt med voldelige episoder. Kombinationen af få problemer og høje besøgstal har gjort Multiparken til et mønstereksempel på en offentlig park anno 2012. Derfor har en række danske og svenske kommuner allerede været på inspirationsbesøg i Helsingør.

- Èn kommune havde problemer med vold og utryghed på deres aktivitetsområde, og de kom for at se, hvordan vi løste dét problem. En anden kommune kom for at se, hvordan Multiparken formår at skabe plads til de forskellige brugere. Og så kom de svenske kommuner Malmö og Helsingborg for at finde ud af, hvordan deres borgere kunne komme til at bruge Multiparken i Helsingør, så de selv slap for at bygge én, forklarer Leise Theilgaard, der er leder af fritidsklubben og kulturinstitutionen Villa Fem, der står for den daglige drift af Multiparken.

En præventiv effekt
Multiparken er placeret i udkanten af Vapnagaard, der med sine 4000 beboere er Helsingørs største boligområde. Området har, sammen med det nærliggende boligområde Nøjsomhed, i en årrække kæmpet med en gruppe af utilpassede unge, og der har ført til en del sager om kriminalitet. Men siden Multiparkens ankomst er der blevet lagt en dæmper på gemytterne.
- Siden åbningen af Multiparken sidste år har Vapnagaards beboere oplevet større ro og harmoni i bebyggelsen. Tidligere smågrupperinger af unge er nu næsten usynlige og fylder ikke i "bybilledet" som før. Multiparken og de underliggende aktiviteter i Villa Fem har utvivlsomt bidraget til, at mange unge har fundet sammen i nye fællesskaber og venskaber, ligesom de fysiske rammer har understøttet muligheden for at brænde energi af på den sunde måde, vurderer Michael Jørgensen, der er projektlederfor den sociale helhedsplan for de almene boligområder Vapnagaard og Nøjsomhed. Og Eric Kattrup, der er Nordsjællands Politis udsendte politiassistent i Vapnagaard erklærer sig enig:

- Multiparken har en præventiv effekt på området. Her kan de unge mennesker få brugt en masse energi, og på den måde har de ikke den samme energi til at rende rundt og lave ballade. Selvom parken er et sted, hvor mange unge er samlet, har jeg fået et rigtig godt indtryk af området. Folk er gode til at passe på hinanden.

Effektivt samarbejde forhindrer ballade
Eric Kattrup peger på, at Multiparken har medført et effektivt samarbejde mellem Multiparkens personale, boligområdernes lokale foreninger og organisationer og politiet. Samarbejdet har sikret, at Multiparken er blevet den multikulturelle, offentlige aktivitetspark, den var tiltænkt. Den vurdering er Leise Theilgaard, der er leder af Multiparken helt enig i:

- Vi har fra start haft fokus på at fortælle brugerne, at de skal opføre sig ordentligt og gribe ind, hvis der har været optræk til uheldige grupperinger eller ballade. Samtidig er mange af brugerne også stolte af Multiparken, og de gør selv en aktiv indsats for at skabe trygge rammer for alle. Det betyder, at vi for det meste har det meget fredligt og godt med hinanden. Faktisk er brugerne efterhånden så
fortrolige med vores personale i parken, at de ser dem som vejledere frem for kontrollører. For
eksempel bliver personalet af og til spurgt til råds om helt personlige spørgsmål som familieproblemer eller kærestesorger.

Social gevinst
Multiparken har kostet 33 millioner kroner at opføre, men borgmester Johannes Hecht-Nielsen (V), er ikke et sekund i tvivl om, at pengene er givet godt ud:

- Helsingør Kommune har fået et sted, hvor unge mennesker på tværs af alder, sociale forhold og hudfarve mødes uden de store problemer. På den måde er Multiparken ikke bare en avanceret offentlig legeplads. Den er et stærkt værktøj i forhold til at løse sociale udfordringer og styrke fællesskabet i kommunen.
 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.