En taskforce har nu set på kommunes praksis for tildelinger af førtidspension og fleksjob.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget nedsatte i oktober 2017 en taskforce til at se på Københavns Kommunes praksis for tildelinger af førtidspension og fleksjob. Det skete på baggrund af en politisk aftale om en særlig indsats for førtidspension og fleksjob, der blev indgået af udvalget i august 2017. Udvalget ønskede at se nærmere på, hvorfor København var blandt de kommuner i landet, der tildelte færrest førtidspensioner.
Konklusionerne ligger nu klar, og taskforcens formand John Klausen, lektor i socialret ved Aalborg Universitet, har præsenteret resultaterne for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) har fulgt arbejdet fra sidelinjen, og glæder sig over de klare og konkrete anbefalinger:
”Jeg vil gerne takke taskforcen for deres arbejde. Vi har nu fået et vigtigt fundament at stå på i vores bestræbelser på at sikre en bedre praksis på området til gavn for borgerne, og jeg ser frem til at vi nu sammen med udvalget får lavet en konkret handleplan på området, som vi kan føre ud i livet. Min tilgang er ikke til at tage fejl af: Vi skal gøre alt hvad vi kan for at hjælpe dem, der kan arbejde, mens dem der er for syge, skal have en førtidspension. Det betyder helt konkret, at vi skal have nedbragt antallet af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og omvendt tilkendt flere førtidspensioner og fleksjobs,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
Taskforcen konkluderer blandt andet:
- At der hidtil har været en restriktiv tolkning af lovgivningen, hvor der har været et stort fokus på at opfylde dokumentationskravene i lovgivningen og mindre vægt på en socialfaglig helhedsvurdering af muligheden for at udvikle borgerens arbejdsevne. Denne praksis har været på linje med Ankestyrelsens.
- At der er set eksempler på, at kommunen kunne have foretaget en hurtigere og bedre afklaring af borgernes arbejdsevne, hvis kommunen på et tidligere tidspunkt havde iværksat relevante tilbud, relevant helbredsmæssig afklaring og fulgt bedre op på forløb og lægelige oplysninger.
- At der er set eksempler på, at borgerne ikke har følt sig inddraget og ikke har kunne se formålet med deres forløb.
- At der er behov for nogle bedre betingelser for sagsbehandlingen, så borgerne bliver hurtigere afklaret og inddraget undervejs. Det kræver en større investering i tid, ressourcer og kompetenceudvikling.
- John Klausen (Formand), lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet og forsker i socialret
- Christian Grønnemark, formand for HK Hovedstaden
- Henrik Thomassen, kontorchef i Center for Vækst og Beskæftigelse, KL
- Jon Andersen, cand.jur, tidligere kommitteret ved ombudsmanden
- Lars Midtiby, direktør i Danske Handicaporganisationer
- Vibeke Jensen, beskæftigelseschef i Aarhus Kommune