”Vi slanker byrådet, for nu er turen kommet til at effektivisere det politiske niveau. Og hvis vi tager udgangspunkt i det seneste valg, så sikrer et byråd med 25, at vi kommer hele paletten rundt og har en uændret magtbalance mellem de enkelte partier”, siger borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen.
Hvis antallet endte på 23 eller 27, ville hans eget parti få en fordel ud af det, hvis man ser på valgresultatet fra sidst. Da der altid er nogle, der ønsker at stoppe ved et valg, svarer de seks færre pladser til den typiske udskiftning.
Flere følger efter
Flere kommuner valgte ligesom Kolding de maksimale 31 medlemmer af byrådet i forbindelse med kommunesammenlægningen.
”Vi kan se, at med de større kommuner og den digitale udvikling har den generelle debat flyttet sig fra brugsens køledisk til blandt andet Facebook, hvor Kolding Kommune er blandt de absolut førende. Omvendt oplever vi også, at halvdelen af byrådet stiller op, når en konkret lokalplan for Christiansfeld skal diskuteres på et borgermøde. Så jeg kan ikke se, at vi taber andet end den million, vi sparer, når vi reducerer antallet af pladser”, forklarer Jørn Pedersen.
Da der kan spares en million i vederlag og kontorhold i Kolding Kommune, tror han at flere kommuner vil følge efter.
”Jeg fornemmer, at vi ikke er den eneste kommune, der overvejer at klare sig med færre byrådsmedlemmer. Men det er også et ømt emne for nogle politikere, så det er svært at være de første, der træffer beslutningen”, siger Jørn Pedersen.
Ændringerne skal godkendes af byrådet to gange i det nye år, og derfor har de enkelte partier nu mulighed for at tage stilling til forslaget. Forslaget er også at byrådet i 2013 skal drøfte, antallet af politiske udvalg, antal af udvalgsmedlemmer og honoreringen af formænd og udvalgsmedlemmer, hvor der godt kan ske en anden fordeling, end den der sker i dag.