KVUC-rektor fik næsten 800.000 kroner for meget i løn

Ledelse

18/04/2018 08:29

Freja Eriksen

Fra 2010-2016 fik rektoren uretmæssige tillæg og dobbelt pensionsbidrag

Rektor på Københavns VUC, Søren Fersløv Andersen, fik over en årrække 778.696 kroner for meget udbetalt i løn.

Det viser en tilsynsafgørelse fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som Radio24syv har fået aktindsigt i, og tilsynet retter samtidig en hård kritik af den afdeling på Københavns VUC, der administrerer løn.

“Lønadministrationen er ikke blevet varetaget på betryggende vis og med den rette omhu, som må forventes af en selvejende uddannelsesinstitution. Både Rigsrevisionen og STUK (tilsynsstyrelsen, red.) har konstateret væsentlige fejl,” lyder det i afgørelsen rettet mod institutionen, der tilbyder voksenuddannelse.

Udbetalingen af de 778.696 kroner, som rektor fik uretmæssigt udbetalt, stod på fra 2010 til 2016, og først da Rigsrevisionen og siden STUK undersøgte skolens lønforhold i efteråret 2017, blev der rettet op på fejlene.

Ifølge professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, er der tale om en “meget klar afgørelse”, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet er kommet til.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

“Tilsynsstyrelsen er meget klar i spyttet her: Han har fået for meget i løn, og det må selvfølgelig ikke finde sted,” siger han til Radio24syv.

Sagen kommer i kølvandet på den seneste uges historier om Københavns VUC, hvor Radio24syv har afdækket en række studieture, der ifølge eksperter har haft et mangelfuldt indhold, og hvor rektors kone har været hyret ind som rejseleder - et forhold, som rektor Søren Fersløv Andersen tirsdag beklagede internt på skolen i en skrivelse, som Københavns VUC har sendt til Radio24syv.

“Jeg kan i dag godt se, at det var et fejlskøn fra min side. Det skulle have været håndteret mere åbent og transparent, og jeg beklager, hvis det på den måde kan give anledning til nogen som helst mistanke om sammenblanding af private og arbejdsmæssige interesser,” lød det i skrivelsen.

I afgørelsen fra STUK om rektors uretmæssige lønudbetalinger fremgår det, at Københavns VUC som konsekvens af den forkerte administration blev modregnet det statstilskud, som institutionen fik tilbage i november 2017.

“KVUC vil blive modregnet 778.696 kr. i kommende tilskudsudbetaling som følge af uberettiget lønudbetaling til rektor,” står der i afgørelsen, der også redegør for, at den uberettigede løn bestod af forskellige typer af tillæg, som rektor ikke havde ret til, samt et dobbelt pensionsbidrag.

Københavns VUC ønsker ikke at stille op til interview, men oplyser i en mail, at rektor Søren Fersløv Andersen ikke har handlet i ond tro, og at det har været kompliceret for administrationen at følge reglerne efter overgangen til at være en selvejende institution.

I forbindelse med afgørelsen fra STUK har Københavns VUC aftalt med rektor, at han tilbagebetaler ca. 461.000 kroner til institutionen, og de resterende 317.000 kroner er ifølge skolens gennemgang af sagen tillæg, som rektor burde have haft i samme periode.

Institutionen oplyser samtidig, at Søren Fersløv Andersen indtil videre har betalt 203.000 kroner tilbage gennem en modregning af hans løn. Og det er aftalt, at resten af den uretmæssigt udbetalte løn modregnes i forbindelse med rektors planlagte afgang fra sin stilling til efteråret.

Men trods tilbagebetalingen mener professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, alligevel, at det er problematisk, at administrationen på Københavns VUC ikke har haft nogle processer, hvor tillæg og løn blev kontrolleret i tilstrækkelig grad.

“Det er først og fremmest skolens ansvar - og dermed administrationens ansvar - at man beregner løn korrekt. Dernæst er det også revisors ansvar, hvor man som revisor skal efterprøve nogle af de her udbetalinger til ledelsen for at se, om det er beregnet korrekt. Og de ting har jo ikke været på plads. Så det er selvfølgelig en problemstilling, der skal rettes op op. Ingen tvivl om det,” fastslår Per Nikolaj Bukh.

Historien hos Radio24syv

 

Mest Læste

Annonce