Venstres formand Lars Løkke Rasmussen slog vejen forbi Vonsild, da Attendo og Kolding Kommune officielt åbnede Danmarks første plejecenter, der er opført efter OPP-modellen.

Løkke: Det kræver imponerende mod at samarbejde med private

Politik

07/05/2015 11:15

Suleman Haider

Politikere har udvist et imponerende mod ved at holde fast i bredt samarbejde og invitere private indenfor, siger Lars Løkke Rasmussen.

“Jeg er ret imponeret over det mod, som Kolding Byråd har udvist ved at tænke anderledes fra starten og holde sammen hele vejen igennem. Man har undgået politisk religionskrig og forstået, hvad der er vigtigt, nemlig at sætte den ældre borger først. Det er der brug for, og derfor er det rart, at vi har så stærkt et kommunestyre.”

Sådan lød det blandt andet fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, da han onsdag holdt tale i forbindelse med den officielle åbning af Danmarks første plejecenter i offentligt-privat-partnerskab. Kolding Kommune finansierer Plejecenteret Vonsildhave Kvarteret mens pleje- og omsorgsvirksomheden Attendo bygger, drifter og vedligeholder på en tyveårig kontakt.

“Vi ønsker forskellige plejetilbud i vores kommune, for borgerne er jo ikke ens, men skal have valgmuligheder. Derfor skal vores plejecentre være forskellige og have forskellige tilbud,” fortæller Kolding Kommunes seniorudvalgsformand, Søren Rasmussen, om begrundelsen for at give OPP-modellen premiere på ældreområdet.

OPS-stafetten

Læs de tidligere indlæg i OPS-stafetten her.

Af blandt andre Carl Holst, Christian Bason, Mette Frederiksen og Nicolai Wammen. 

 

Løkke: Revolutionen mangler

Det er første gang, at en dansk kommune bygger et nyt plejecenter efter OPP-modellen, som konkret betyder, at en privat aktør opfører, driver og vedligeholder alt omkring plejecenteret fra mad til mursten og omsorg til organisation.

Læs også: Danmarks første OPP plejecenter indviet

Lars Løkke Rasmussen mindede om, at han som lokalpolitiker og udvalgsformand var blandt de allerførste til at invitere private aktører ind for at udvikle kommunens tilbud til borgerne. Dengang var det som ung lokalpolitiker i Græsted-Gilleleje Kommune (i dag Gribskov).

“Man kan ikke sige det igangsatte den store revolution, for der er gået tyve år siden da, og det er så først her i dag i Vonsild vi indvier det første fulde offentligt-private partnerskab om et plejecenter,” sagde Løkke.  

Vil leve op til Folketingets ønsker

Koldings borgmester, venstremanden Jørn Pedersen, fremhæver da også, at kommunen netop har haft som ønske at komme Folketingets ønsker om mere offentligt-privat samarbejde i møde. Sidste år erfarede kommunen med et udbud på hjemmepleje-området, hvor vanskeligt det er, men trods udfordringerne på et område har kommunen fastholdt sit engagement i OPP’et med Attendo.

“Vi ville faktisk prøve at leve op til det, som Folketinget gerne ser sker, nemlig at vi samarbejder mere med det private. Det er det, der er udmøntet nu. Men uden det mod til sammenhold i byrådet, havde vi ikke stået her i dag,” sagde borgmester Jørn Pedersen ved åbningen.

Han erkendte i sin tale, at der har været udfordringer, men det lokalpolitiske samarbejde og mulighederne i et OPP har landet et godt resultat, som han håber andre kommuner lader sig inspirere af.  

“Det har jo ikke været nogen nem vej. Normalt når man taler offentlige private partnerskaber er det for at få finansieret noget, man ikke har råd til. Men det var ikke tilfældet her. Vi havde sat pengene af. Men vi ville noget mere, noget andet indhold og i det hele taget prøve at gøre det på en ny måde,” sagde borgmesteren.

Det fik ros af Venstres partiformand.

“Det er en fejl, at tro det offentlige har patent på alle løsninger, og derfor synes jeg det er flot som man gør i Kolding, hvor man ser om man kan udvikle tilbuddene endnu mere, hvis man tænker ud af boksen og tør arbejde sammen med private,” mener Venstres formand.

Inddragelse, teknologi og hjertevarme

OPP-projektet har da også helt forladt boksen og benyttet alle tænkelige metoder for at ideudvikle og inddrage.

“Lige fra første planlægning af huset har alle involverede været enige om, at huset skulle være det bedste tiden kan byde på. Det synes jeg er lykkes. Hele huset er skabt ved at inddrage lokalsamfundet, beboere, personale, Kolding Ældreråd, frivillige, pårørende og mange andre. Det gav et billede af, hvad der er vigtigt i hverdagen på et plejecenter, og det er hele udgangspunktet for dette spændende hjem,” fortæller Søren Rasmussen.  

Han peger samtidig på, at innovation og smart teknologi ikke gør det alene.

“Der bliver talt meget om teknologi, og det er godt vi har det med. Men uanset hvor mange penge der er brugt, uanset hvor meget moderne teknologi der er fyldt ind og uanset hvor nyskabende det er, så er og bliver det jo hjertevarmen, stemningen og omsorgen, der giver det gode hjem og det gode liv på et plejecenter,” siger udvalgsformanden fra Kolding.  

Attendo vil mere

Fra Attendo deltog koncernchef Henrik Borelius, der glæder sig over, at Danmark nu har taget et lille skridt videre i samarbejdet med private aktører. Attendo driver på nordisk plan over 480 plejehjem og andre virksomheder og håber at Koldings mod bliver begyndelsen på at flere danske kommuner vil lave partnerskaber med private aktører om flere OPP-plejehjem.

“I Sverige har borgerne frit valg mellem flere kommuner, når de skal vælge plejehjem. Det er meget unormalt i Danmark, men med Kolding Kommunes visionære skridt har man nu vist vejen. Vi har ligesom kommunerne fokus på at borgerne kan få flere valgmuligheder, og tilbyder flere forskellige plejekoncepter. Attendo har de senere år bygget og driver 90 topmoderne og innovative plejehjem i Sverige og Finland og vi er klar til at gøre det samme i Danmark,” siger koncernchefen.

Scharff: Der er brug for mere konkurrence

Debatten om OPP og offentligt-privat samarbejde iøvrigt har stået på i årevis, men trods bred politisk enighed kun flyttet sig langsomt, som også Lars Løkke Rasmussen peger på. Med åbningen af det nye plejecenter håber Jakob Scharff fra Dansk Erhverv, at både debat og vilje kan komme videre.

”Verdens største offentlige sektor har brug for et gedigent skud konkurrence. Langt hovedparten af velfærdsopgaverne bliver løst af det offentlige selv, helt uden åben konkurrence. Det holder simpelthen ikke,” siger Jakob Scharff.

Han fremhæver, at det er samarbejdet mere end ideologisk religion om privat eller offentlig, der skal bringe OPS videre.  

”Det her handler om at anerkende hinanden. Private kan noget, som offentlige ikke kan og omvendt. Så pointen er, at bringe konkurrencekraften mellem flere aktører i spil. Det er det som skaber nye ideer og nye måder at tilrettelægge service til borgeren,” siger Jakob Scharff.

Hans forventning er, at de offentlige velfærdstilbud vil undergå store forandringer de kommende år.

”Vi ved fra en lang række undersøgelser, at borgeren efterspørger noget at vælge imellem. Vi er i Dansk Erhverv overbevist om at borgerens pres for valgfrihed, mangfoldighed og forskellighed vil føre til en fundamental omstilling af den offentlige sektor. Det er i hvert fald soleklart, at den generation jeg selv tilhører ikke vil finde sig i, at få tilbudt én og kun én løsning af det offentlige. Og når det kommer til ældrepleje, så vil fremtidige generationer kunne planlægge deres sidste år i god tid,” mener Jakob Scharff.

Venstres formand bemærkede i ved åbningen af OPP-plejecenteret, at kommunerne har et stort ansvar for at skabe resultater mens folketingspolitikerne fører “religionskrig.”

“I kommunerne kan nogle af de skel vi oplever på Christiansborg brydes ned, og man kan samarbejde om at gøre det, der er bedst for borgerne,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

 

Mest Læste

Annonce