2.000 milliarder kroner. Så meget køber offentlige og private virksomheder ind for hvert år. Alene det offentlige køber ind for mere end 200 milliarder kroner om året - en enorm købekraft, som miljøminister Ida Auken ønsker bliver brugt mere intelligent. Hvis det offentlige og private omlægger deres indkøb, så de bliver mere bæredygtige, er det nemlig ikke kun godt for miljøet. Det kan også være med til at skabe sorte tal på virksomhedernes bundlinje og dermed også vækst i samfundet.
- Det er helt centralt for den grønne omstilling, at vi har fokus på at anvende den offentlige indkøbsmuskel intelligent. Derfor sidder vi lige nu i maskinrummet i ministerierne og er ved at udforme en regeringsstrategi for intelligente offentlige indkøb, hvor også grønne indkøb er en vigtig byggesten, siger miljøminister Ida Auken.
Ministeren i dag er hovedtaler ved en konference i "Forum for Bæredygtige Indkøb" i Alexandersalen på Københavns Universitet. Her vil Ida Auken sætte fokus på bæredygtige indkøb som drivkraft for den grønne omstilling samt løfte sløret for en forlænget bevilling til Forum for Bæredygtige Indkøb.
En dynamisk platform
Ifølge en EU undersøgelse fra 2009 er der i Danmark et urealiseret økonomisk potentiale i at blive bedre til at stille miljø- og energikrav i de offentlige indkøb. Det gælder særligt indenfor transport og byggeri. Et økonomisk potentiale, der kun bliver større ved at sætte fokus på totalomkostninger og droppe ensidigt fokus på indkøbsprisen. At medtage omkostninger til drift og bortskaffelse i vurderingen af tilbud kan sætte skub i udviklingen af mere ressourceeffektive produkter og løsninger.
- Hvis indkøb og grøn omstilling skal gå hånd i hånd, så bliver vi nødt til at nytænke og samarbejde på kryds og tværs. For vi skal ikke bare købe det samme som sidste år. Og jeg håber virkelig, at indkøbere - private som offentlige - får øjnene op for Forum for Bæredygtige Indkøb som en dynamisk platform til at udvikle og dele viden om fx innovative indkøb og totalomkostninger, siger Ida Auken.
På konferencen er der fokus på og mulighed for vidensdeling og netværksdannelse ved rundbordssamtaler og præsentationer af gode cases med fokus på innovation, funktionskrav og totalomkostninger.
Se mere om konferencen og Forum for Bæredygtige Indkøb på www.ansvarligeindkøb.dk