Foto: Jobcentrets Ofre

Nu får sociale bevægelser en stærkere stemme

Velfærd

07/06/2018 12:43

Freja Eriksen

To toneangivende sociale bevægelser får nu deres egne stemmer på DenOffentlige. Fremover vil Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne dele historier og erfaringer med læsere på DenOffentlige.

De lyder sommetider skingre, men de søger også løsninger. De demonstrerer, men skaber også tryghed. De kan være brutale, men også kærlige. De vil egentlig det bedste for den danske velfærdsmodel, og derfor får to sociale bevægelser nu deres egne stemmer på DenOffentlige.

Med afsæt i Facebook har de to sociale bevægelser Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne samlet henholdsvis 18.500 og 21.500 medlemmer.

Jobcentrets Ofre er med egne ord en “støttegruppe for alle som er kommet i klemme i jobcenter, stat og kommune”. Her deler borgere deres frustrationer med det offentlige, ulovlig sagsbehandling og personlige sygehistorier.

Læs mere om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

 

I Næstehjælpernes gruppe samles 21.500 borgere, der er kritiske over for og klemt af de seneste års reformer af førtidspension, sygedagpenge og kontanthjælp for at støtte hinanden gennem frivillig socialhjælp i form af aflagt børnetøj eller indkøbsposer fyldt med mad til trængende, der skriver til gruppen efter hjælp.

Sammen har de stået for demonstrationer i mange af landets kommuner og bag mange af de enkeltsager, der jævnligt dukker op i medierne som frivillige bisiddere og partsrepræsentanter. Men indtil videre er det blevet ved enkeltsagerne.

Socialkrisens stemmer 

“Ingen har mere ret til ordet end andre i en demokratisk debat, men virkeligheden i socialkrisen, som disse mennesker lever i, er, at nogle har sværere ved at blive hørt end andre. Samtidig er debatten om socialkrisen præget af skarpt optrukne fronter, der ikke giver plads til at tale om løsninger. Ved at give stemme til de mennesker, det handler om, håber vi at bidrage konstruktivt til en dialog om løsninger,” siger chefredaktør på DenOffentlige Nick Allentoft.

Han har for nylig udgivet bogen Velfærdsillusionen, som peger på socialkrisen som en af vores samfunds tre væsentligste kriser. Socialkrisen er opstået, fordi velfærdsstaten har brudt den sociale kontrakt - den der kort sagt siger høj skat til gengæld for social tryghed.

“Socialkrisen bidrager til frustration og til tider også splittelse, som vi for nylig så demonstreret på tragisk vis i Frederiksbergs byrådssal, hvor politikerne forlod byrådssalen mens borgere talte til dem i spørgetiden. Socialkrisen bliver ved, fordi systemer og magthavere har en tendens til at se den som en samling enkeltsager. Ved at give stemme til de to aktive sociale bevægelser håber jeg, at læserne kan se forbi enkeltsagerne og anerkende socialkrisens alvor,” siger Nick Allentoft.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Men der er også et andet mål, med initiativet. DenOffentlige håber som medie at bidrage konstruktivt til en bedre debat.

“Frustrerede mennesker taler også frustreret, og gennem en årrække har vi på DenOffentlige oversat frustrationerne til væsentlige historier gennem vores redaktionelle dækning af socialkrisen. Næste skridt er, at relevante aktører med magt nu også tager stemmerne i socialkrisen alvorligt. Det håber vi at bidrage til med dette initiativ,” siger Nick Allentoft.

Næstehjælperne vil være overflødige

DenOffentlige har stillet to udgiverprofiler til rådighed for henholdsvis Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre, der begge er stærke stemmer på Facebook og i den offentlige debat, men af mange opfattes som aktivistiske bevægelser. Det vil Linda Villadsen, der er medstifter af Næstehjælperne, gerne taget et skridt videre.

“Da jeg var barn, var mit store ønske en overgang at blive socialrådgiver. Tine Bryld og Hanne reintoft, var mine forbilleder. Socialrådgiver blev jeg aldrig - jeg blev folkeskolelærer - men jeg kan stå ved siden af de mennesker, der er ramt og fortælle de historier, der ellers aldrig vil blive fortalt,” siger Linda Villadsen.

De sidste to år har hun sammen med sin mand Carsten Larsen brugt mange timer i sin fritid på at organisere og hjælpe i Næstehjælperne, så de over 20.000 deltagere i netværket kan hjælpe hinanden og andre. Her har hun set, at socialkrisen kan ramme alle. 

"Ligeværdet i næstehjælperarbejdet er vigtigt for mig og det er særligt vigtigt for mig, at understrege, at socialkrisen vedrører os alle. Uanset hvor du i dag er ansat eller hvad du arbejder med, kan du på kun 22 uger blive den næste, der får brug for den hjælp vi i fællesskab giver hinanden. Mit største ønske, er et trygt socialt sikkerhedsnet, så næstehjælperne en dag bliver gjort overflødige," siger Villadsen.

Jobcentrets ofre: Ikke farlige - bare fattige

Hos Jobcentrets Ofre er Kim Madsen en af de toneangivende stemmer og drivkræfter. For ham handler det om at skabe en væsentlige større bevidsthed om det svigt som velfærdsstaten står for.

“Siden førtidspensionsreformen blev indført i 2013 er mange tusinde borgere kommet i klemme i jobcentersystemet på grund af utallige fejl i sagsbehandlingerne, samt den meget hårde fortolkning af beskæftigelseslovgivningen,” siger Kim Madsen.

Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre

Vi har valgt at give taletid til aktive i Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre. Initiativet bringer deres indsats og erfaringer videre til vores læsere, og viser andre sider af hverdagens velfærd. 

Læs flere indlæg fra - og om - Næstehjælperne her og Jobcentrets Ofre her.

Han genkender karakteristikken af foreningens retorik som af og til skinger. Men mange års forsøg på at tale pænt har ikke virket, mener han.

“Som formand for vores forening har jeg ofte hørt fra den velstillede del af befolkningen, at vi bare er en flok højtråbende venstrefløjsaktivister, som nasser på samfundet. Men i årevis har vi forsøgt at få kontakt og accept fra diverse myndigheder og resten af Danmarks befolkning. Cancelli- og djøf-formuleringer har vist sig ikke at være nyttige i kommunikationen. Først da vi begyndte at bande lidt i medierne fik vi opmærksomhed.”

Han håber at opmærksomheden gradvist vil kunne skabe rum til forståelse.

“Endelig har vi fået kontakt til Danmarks befolkning samt lovgivende myndigheder. Nu sidder vi til bords med borgmestre og folketingspolitikere, som samstemmende fortæller, at vi ikke er farlige. Vi er kun fattige og kede af det, på grund af mange års desperate forsøg på at få en stemme - på at blive anerkendt af Hr og Fru Kakkelbord.”

Som formand for Jobcentrets Ofre tror han stadig på, at den gensidige anerkendelse kan findes.

“Jeg er sikker på at hele Danmarks befolkning vil høre på os, hvis de lærer os at kende. Vi er ganske almindelige mennesker, som blot er blevet ramt af sygdom - eller ramt af livet,” siger Kim Madsen.

Gennem deres profiler vil de to bevægelser sætte ord på den virkelighed, de oplever i socialkrisen. Jobcentrets Ofre vil primært fokusere på historier om borgere, der er fanget i socialkrisen, mens Næstehjælperne vil fortælle om den hjælp, som netværket organiserer til klemte borgere hver eneste dag.

Læs mere om bevægelserne på deres profilsider, der også har link til deres Facebook-aktiviteter:

Næstehjælperne

Jobcentrets Ofre

 

Mest Læste

Annonce