Nu vil Ninna Thomsen gå hele vejen: Ansatte skal lave tvungen motion i arbejdstiden

Politik

21/02/2017 13:29

Nick Allentoft

- Det handler om arbejdsmiljø. Hvis du er på en byggeplads, så skal du have en hjelm på, så du ikke får en mursten i hovedet, siger Ninna Thomsen om tvungen motion i arbejdstiden. Andre store kommuner afviser ideen.

Sidste år blev der indført obligatorisk motion for sosu-medarbejderne på Københavns plejehjem.

Og nu skal kravet omfatte alle medarbejdere i risiko for nedslidning, hvis det står til sundheds- og omsorgsborgmesteren i København, Ninna Thomsen (SF).

- Det er for eksempel vej- og parkfolk og rengøringsmedarbejdere. De har en kombination af kort uddannelse og hårdt fysisk arbejde, som det kan være vanskeligt at lave en omskoling fra, siger hun til DR P4 København.

Tvungen træning er både til gavn for kommunen og medarbejderne, forklarer hun:

- Det handler om arbejdsmiljø. Hvis du er på en byggeplads, så skal du have en hjelm på, så du ikke får en mursten i hovedet. Tilsvarende har vi som offentlig arbejdsplads et ansvar for, at vi ikke slider folk ned igennem deres arbejdsliv.

Forslaget møder imidlertid modstand hos De Radikales gruppeformand i København, Tommy Petersen. Han synes, det er alt for vidtrækkende.

- Jeg synes, vi skal passe meget på, at kommunen ikke bliver din mor, der hele tiden tror, den ved, hvad der er bedst for dig, siger han til DR P4 København.

Forslaget om obligatorisk motion indebærer, at der skal udpeges ambassadører på kommunens arbejdspladser, som skal være ansvarlige for at drive og fastholde træningen i arbejdstiden.

Og det er helt galt, mener Tommy Petersen.

- Det synes jeg, lyder virkelig kontrolagtigt og invaderende og faktisk ret uhyggeligt, siger han.

Økonomiudvalget i Københavns Kommune stemmer om forslaget tirsdag eftermiddag.

Andre storkommuner: Tiden går jo fra borgerne Motionsmodellen ser ikke umiddelbart ud til at sprede sig til resten af landets store kommuner, viser en rundspørge fra Ritzau.   I Aalborg lyder det fra rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen, Mads Duedahl (V), at han er skeptisk over for at skulle lade de ansatte dyrke motion i arbejdstiden.   - Det her er jo betalt arbejdstid, hvor man kunne have været ude ved borgere, der har brug for det. Jeg må sige, at der i min verden godt nok skal meget gode resultater til, før at man tager store dele af medarbejderkorpset ud for at lave motion, siger han.    Han er grundlæggende tilbageholdende over for forslaget. Men er villig til at se på en rapport over en forsøgsordning i København. Dog understreger han, at der ikke kan blive tale om en obligatorisk ordning med motion, som forslaget i Københavns Kommune lægger op til.    - At man tvinger folk til at motionere, og at det ikke er frit valg, det synes jeg i hvert fald er problematisk. Det er jeg tilbageholdende over for, siger han.    Også i Aarhus Kommune er man skeptisk over for at sætte tvungen motion på de ansattes tidsplan.    - Vores helt klare holdning er, at vi i stedet for tvang stiller forskellige muligheder til rådighed for vores plejepersonale, herunder gratis motionstilbud. Men vi lader det op til den enkelte at tage vare på sit eget helbred, siger sundheds- og omsorgsrådmand i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), i en skriftlig kommentar.   Odense Kommune fortæller, at der ikke er planer om en lignende ordning, som den der er på tegnebrættet i København. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce