Dansk konkurrenceevne har tabt pusten

16/04/2013 11:22

Dansk Industri

Mens den globale konkurrence om ordrerne er blevet mere og mere intens, er Danmark faldet bagud i konkurrencen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Konsekvensen er, at Danmark i gennemsnit har oplevet negativ vækst på minus 0,7 procent om året, siden krisen ramte Europa i 2008. Kun de gældstyngede lande som Grækenland, Spanien og Italien har klaret sig dårligere end Danmark.

For niende gang
Det fremgår af Dansk Industris Globaliseringsredegørelse 2013 – Sådan ligger landet, som for niende gang tager temperaturen på Danmarks konkurrenceevne målt på 86 indikatorer sammenlignet med de øvrige 32 OECD-lande – samt Brasilien, Rusland, Indien og Kina. Ifølge DI understreger Globaliseringsredegørelsen med al tydelighed behovet for en ambitiøs vækstplan.

- Danmark har tabt pusten under krisen. Vi har tabt flere og flere topplaceringer inden for de områder, vi måler på. Vi er gået hen og blevet middelmådige på en stor del af de felter, hvor vi tidligere var blandt verdens fremmeste, siger DI’s adm. direktør, Karsten Dybvad.

Lidt er ikke nok
I 2008 lå Danmark i den øverste tredjedel på 60 procent af indikatorerne. I 2013 er vi nede på 44 procent. DI’s adm. direktør peger på, at udviklingen ikke nødvendigvis er udtryk for, at Danmark står stille, men at andre lande bevæger sig hurtigere frem end os.

- Det er jo ikke godt nok, at vi er blevet lidt dygtigere, lidt billigere, lidt smartere, hvis konkurrenterne i samme periode er blevet meget dygtigere, meget billigere og meget smartere. Så taber vi. Og gør vi det, har det alvorlige konsekvenser for hele vores samfund, fordi færre ordrer betyder lavere vækst, færre job og mindre velstand, siger Karsten Dybvad.

Vækstplan efterlyses
Karsten Dybvad efterlyser en ambitiøs vækstplan, som gør op med Danmarks store akilleshæl: At det er for dyrt at drive virksomhed i Danmark sammenlignet med landene omkring os.

- Vi har flere klare styrker, der kan bringes i spil, så vi får væksten op i tempo. Men det forudsætter, at Vækstplan DK bliver gennemført - som et første skridt mod at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne og tiltrække nye investeringer og job til Danmark. Vi ligger stadig i den helt tunge ende, når vi sammenligner virksomhedernes omkostninger med andre lande. Det skal vi rette op på, siger DI’s adm. direktør.

Lavere selskabsskat giver flere investeringer
Han retter samtidig en skarp kritik mod modstanderne af at sænke selskabsskatten, så den bliver mere konkurrencedygtige med udlandet.

- Landenes konkurrence om investeringer er intens, og kritikken af regeringens oplæg til at sænke selskabsskatten er derfor helt misforstået. Kritikken er udtryk for en alt for snæver national tænkning, som vores globaliseringsredegørelse netop forsøger at gøre op med. Selskabsskatten og evnen til at tiltrække investeringer ligger i selve kernen i vores konkurrenceevne - og evne til på langt sigt at skabe job i Danmark, siger Karsten Dybvad. 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.