Få fornyelse gennem udbud

16/06/2011 13:37

Nick Allentoft

Muligheden for at bruge funktionsudbud giver gode muligheder for at indtænke fornyelse og innovation allerede i udbuddet. På IKA’s konference om indkøbsjura fremhæves funktionsudbud som en mulighed, der bruges for lidt.

Læs mere om funktionsudbud i Casebiblioteketet

Det er krisetider i det offentlige. Pengene skal finde nye og bedre måder, at blive brugt på, og services skal nytænkes. Derfor undrer det flere eksperter på IKAs konference om Indkøbsjura, at funktionsudbud bruges meget lidt.
- Funktionsudbud er et middel til at få mere value for money, påpeger partner og advokat Lotte Hummelshøj fra advokatfirmaet Lind Cadovius. Hun fremhæver, at udbudsformen er en oplagt metode til at komme væk fra ”specifikationshelvede” i forberedelsen af udbud.
- Gennem funktionsudbuddet kan man eksempelvis definere et krav om, at græsset må være tre centimeter højt. Det er ret enkelt i forhold til et tradtionelt udbud, hvor man specificerer i detaljer, hvordan græsset skal vedligeholdes, siger Lotte Hummelshøj.

Mere innovation
Funktionsudbud trækker mere og mere interesse blandt både leverandører og udbydere, og netop i krisetid er muligheden for funktionsudbud oplagt. Det giver bedre muligheder for at invitere nytænkning og fornyelse ind i opgaveløsningen.
- Med funktionsudbud inviterer man markedet til at deltage aktivt i udviklingen af nye løsninger. Omvendt fastholder traditionelle udbudsformer bestemte løsninger, og kan således blokere for nytænkning i hele den periode en udbudskontrakten løber, påpeger Lotte Hummelshøj.

Græsset er grønt – og kort
Den enkle fremstilling af forskellen på traditionelle udbud og funktionsudbud bliver eksempelvis skitseret af ISS-direktør Maarten van Engeland i blogstafetten om OPS. Her skriver Engeland
” Kommunerne bør fokusere meget mere på funktionsudbud i stedet for opgaveudbud. Det vil sige, at den enkelte kommune beskriver, hvor rent man vil have det på et givent sted, og ikke hvor mange mennesker, arbejdstimer og redskaber der skal til for at løse opgaven.”
Advokat Lotte Hummelshøj gennemgik på IKA-konferencen rammer og regler for funktionsudbud. Hun siger til denoffentligesektor.dk
- Funktionsudbud medfører som hovedregel, at leverandørerne tager mere ejerskab på opgaverne, og udbyderne slipper for at laver stakkevis af specifikationskrav til udbyderne. Med traditionelle udbud er behovet for specifikationer omfattende. Det kan gøde jorden for en række fremtidige konflikter i leverandør-udbyder-relationen, fordi disse mange specifikationer tvinger parterne til at fokusere på alt for mange detaljer frem for, hvordan opgaven løses bedst muligt, fortæller Lotte Hummelshøj som illustration af forskellen på udbud.
 

Mest Læste

Annonce