Hjemløse David Skov på Rådhuspladsen i forbindelse med en event. Foto: Ilona Gondesen

Opgørelse: Antallet af fattige i Danmark er fordoblet siden 2002

Velfærd

18/04/2017 11:01

Nick Allentoft

Flere og flere lever i økonomisk fattigdom i Danmark. Det viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, skriver Information.

Antallet af fattige danskere er mere end fordoblet fra 18.650 personer i 2002 til 44.141 i 2015. Fra 2014 til 2015 steg antallet med 10 procent.

Tallene er baseret på de seneste data fra Danmarks Statistik og indgår i en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det skriver Information.

Fattigdomsdebatten boks

Fattigdomsdebatten bidrager med ny viden til fattigdoms-området. Læs tidligere indlæg her:  

Temaredaktør Per K. Larsen har beskæftiget sig med fattigdom og socialt udsatte gennem årtier, og er i dag landssekretær i EAPN. 

 

Stigningen skyldes ifølge analysechef fra AE Jonas Schytz Juul de lavere ydelser til kontanthjælpsmodtagere og udlændinge, som VK-regeringen indførte i begyndelsen af 00'erne.

- Det er primært personer uden for arbejdsmarkedet, som er på kontanthjælp, der bærer den her stigning, siger han til Ritzau.

- Derudover er det personer med stor gæld, og unge som ikke er i gang med en uddannelse eller har et job.

LÆS OGSÅ: Flere beder om hjælp til uforudsete udgifter

Ydelserne blev afskaffet af SRSF-regeringen, men stigningen er fortsat. Det skyldes især, at flere unge ryger under grænsen.

Den officielle fattigdomsgrænse blev afskaffet i 2015 af V-regeringen, men AE laver fortsat årlige beregninger med udgangspunkt i den samme grænse.

Her er en fattig person defineret som en, der tre år i træk tjener mindre end 50 procent af medianindkomsten, ikke er studerende og har en opsparing på mindre end 100.000 kroner.

De seneste tal dækker udviklingen til og med 2015. Derfor viser de endnu ikke, hvordan det nye kontanthjælpsloft, 225-timers-reglen og integrationsydelsen kommer til at påvirke antallet af fattige.

Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Venstres fungerende politiske ordfører, Louise Schack Elholm, mener ikke, at tallene nødvendigvis er udtryk for et problem.

- Årsagen kan jo også være, at flere bliver selvstændige, og at de i de første år ikke har en særligt høj indkomst. Hvis det er årsagen, synes jeg ikke, at det er et problem, siger hun.

Tal fra Danmarks Statistik viser dog, at antallet af selvstændige er faldet med fem procent i perioden 2008-15.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.