Den offentlige sektor kan blive billigere og bedre ved at flere offentlige opgaver kommer i udbud. Det viser en ny tværgående analyse af 40 cases på offentlige opgaver, som har været i udbud. I gennemsnit har resultatet været en økonomisk gevinst på 14 procent. I halvdelen af tilfældene er kvaliteten forbedret. Kun i fire tilfælde blev kvaliteten ringere.
OPS - Få overblik her
”Det er en politisk bunden opgave at modernisere den offentlige sektor, så den kører længere på literen. Analysen demonstrerer, at offentligt privat samarbejde er en af de mest begavede måder at gøre det på,” siger direktør Christian T. Ingemann, Dansk Erhverv.
Både bedre økonomi og kvalitet Analysen er foretaget af Dansk Erhverv og baserer sig på tal fra Rådet for Offentligt-Privat Samarbejde under Erhvervs- og Vækstministeriet. De samlede konklusioner er klare, selv om der er store forskelle på gevinsterne fra de enkelte projekter og områder. Der er især store økonomiske gevinster ved udbud af rengøring (31%), lønadministration(21%) og hjælpemidler (17%) – mens det også tyder på at være tilfældet ved sygedagpenge. Her er erfaringsgrundlaget dog for lille indtil videre. For vejopgaver og belægning har den økonomiske gevinst ikke været til stede, men her har der typisk været en markant kvalitetsforbedring. Flere udbud kan skabe en dansk eksportsucces Dansk Erhverv har den senere tid haft en tænketank om OPS, som nu fremlægger 15 anbefalinger til, hvordan man kan fremme mere samarbejde mellem det offentlige og det private. Det første forslag fra tænketanken er et politisk mål om, at der i 2020 skal være opgaver for yderligere 50 milliarder i udbud: ”Vi kan gøre den nordiske velfærdsmodel med en stor offentlig sektor til en styrke. Det kræver at vi har modet til at overlade langt flere opgaver til private aktører. Der er ikke brug for flere pilotprojekter på området. Der er brug for et politisk 2020 mål, der forpligter stat, regioner og kommuner,” siger Christian T. Ingemann. Med flere offentlige opgaver i udbud vil private virksomheder opnå erfaringer og volumen til at træde ud på de internationale markeder. ”Vores vision er, at danske virksomheder ikke blot kan være med til at gøre stærke velfærdstilbud bedre og mere konkurrencedygtige – de skal også gøre dansk velfærd til en international eksportvare. Vi har en mulighed for, at vi skabe en ny dansk styrkeposition,” siger Christian T. Ingemann.