I løbet af 2022 har over 19.000 borgere oplevet, at deres gæld til det offentlige er blevet slettet, hvilket samlet set beløber sig til en imponerende sum af 4,2 milliarder kroner.
Ifølge oplysninger fra Skatteministeriet, som P1 Morgen har fået aktindsigt i, svarer det til en gennemsnitlig sletning af gæld på 221.000 kroner per person.
Den markante gældsnedskrivning skyldes Gældsstyrelsens løbende beslutninger om at afskrive gæld, når det vurderes, at inddrivelse er umulig.
Skatteminister Jeppe Bruus (S) forklarer til DR, at det ofte drejer sig om borgere, der er kommet i håbløse økonomiske situationer, f.eks. i kølvandet på en konkurs.
"En del mennesker er endt i situationer, hvor de står over for en gæld, som de aldrig vil kunne betale tilbage, og hvor inddrivelsen er udsigtsløs," udtaler ministeren, som har ansvaret for Gældsstyrelsen.
Bliver ikke fri for gæld
Det er vigtigt at bemærke, at selvom disse 19.000 borgere får dele af deres gæld slettet, betyder det ikke, at de bliver helt gældfri.
Ministeren påpeger, at mange stadig vil være bundet af gæld, som de aldrig vil kunne afdrage på.
Derfor er eftergivelsen af det enorme gældsbeløb også en del af arbejdet for at få disse mennesker på ret køl igen, forklarer skatteministeren.
Gælden stiger
Gælden til det offentlige har været i konstant stigning i løbet af de seneste ti år og har nu nået et rekordbeløb på 152 milliarder kroner i 2022.
Ministeren kalder det "gigantiske gældsbjerge," som der nu endelig bliver ryddet op i.
Gælden til det offentlige omfatter alt fra ubetalte skatter og SU-lån til gebyrer på biblioteket og bøder fra politiet. Langt størstedelen udgør personlig gæld, mens resten er virksomhedsgæld.
Tilbage i 2018 vedtog Folketinget en enig beslutning om at eftergive milliardgæld. Dengang var det især kontanthjælpsmodtagere og folk på førtidspension, som fik en del af deres gæld afskrevet, da det vurderedes, at det var umuligt at tilbagebetale.