Aftale afskaffer reelt efterlønnen

13/05/2011 22:21

Nick Allentoft

Aftalen indeholder på papiret en 3-årig efterløn. Men samtidig skærpes modregningen for pension i efterlønnen, så almindelige lønmodtagere nu i hele efterlønsperioden får beskåret deres efterløn, hvis de selv har større pensioner. Det er tricktyveri ved højlys dag, mener FTF.

Regeringen, DF og Radikale er netop blevet enige om en efterlønsreform.

Formanden for de 450.000 lønmodtagere i FTF, Bente Sorgenfrey, siger:

”Aftalen minder om Nyrups efterlønsforlig, hvor man også hævdede, at efterlønnen blev bevaret, skønt man med pensionsmodregning reelt skar to år af efterlønsperioden. Nu afskaffes efterlønnen de facto helt for store grupper lønmodtagere, fordi man modregner for pension i hele efterlønsperioden. Det er tricktyveri ved højlys dag”, siger hun.

Når modregningen får så store konsekvenser, skyldes det, at en meget stor del af lønmodtagerne i dag har en fuld udbygget arbejdsmarkedspension, som man netop også fra politisk hold har opfordret folk til at opbygge. Bente Sorgenfrey siger:

”Mange almindelige lønmodtagere må i dag føle sig snydt. Arbejdsmarkedets parter besluttede i 80-erne i fuld enighed med politikerne, at arbejdsmarkedspensioner var den bedste måde at sikre en holdbar finansiering af fremtidens pensioner. Det kvitterer aftalepartierne nu for ved at skære i efterlønnen for dem, der har sparet op til deres alderdom – og endda helt uden at inddrage lønmodtagerne. Det tror jeg ikke, de kommende pensionister kan se rimeligheden i”.

FTF er enig i behovet for at flere arbejder længere. FTF sagde allerede i januar, da statsministeren lancerede sin tilbagetrækningsreform, at man også kunne drøfte ændringer i efterlønnen, hvis det skete i en samlet aftale med arbejdsmarkedets parter, hvor man også forbedrede arbejdsmiljøet og uddannelsesindsatsen. Men den nye aftale gør ingen af delene.

”Der er intet i aftalen, der gør det sundere at blive på arbejdsmarkedet, så folk kan tåle at arbejde længere. Og der er intet, der giver seniorer ret til uddannelse, så de kan holde kvalifikationerne ved lige. Og reformen er lavet hen over hovedet på lønmodtagerne. Det er virkelig skuffende”, siger Bente Sorgenfrey.

Mest Læste

Annonce