Kulturhovedstadsansøgning afleveret

18/06/2012 13:30

Niels Buch Johannsen

Aarhus har i dag afleveret den endelige ansøgning om at blive europæisk kulturhovedstad i 2017. Ansøgningen, der har temaet GENTÆNK eller på engelsk RETHINK, indeholder flere end 100 konkrete projekter. Tilsammen danner det et spændende eksperimentarium, som skal komme med bud på løsninger af fremtidens udfordringer.

Den endelige ansøgning til titlen som Europæisk Kulturhovedstad afle-veres i dag fredag i Kulturstyrelsen. Den 120 sider lange ansøgning, der har temaet GENTÆNK er blevet til efter knap fire års forberedelser.

”Aarhus er en levende og spændende kulturby, der som Kulturhovedstad vil lyse op i alle regnbuens farver til glæde for borgere og virksomheder. GENTÆNK er et spændende tema, der på en gang vil udfordre men også udvikle. Det er væsentligt bidrag til svaret på de problemer, som alle europæiske byer i disse år kæmper med, ” siger borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard(S).

Med kandidaturet stiller Aarhus og Region Midtjylland sig til rådighed som det europæiske laboratorium for udforskning af løsninger på tidens store udfordringer. Med kunsten og kulturen som vigtige værktøjer til at knække koden til de globale problemer som alle større byer kæmper med. ”GENTÆNK/RETHINK er et omdrejningspunkt og metode.

”Ansøgningen er lavet efter et grundigt forarbejde og med bidrag fra flere end 8000 borgere. Vi afleverer en ansøgning, der byder på store oplevelser for alle borgere, men også muligheder for at finde løsninger på morgendagens udfordringer, ” siger rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Marc Perera Christensen(K).

Aarhus, Region Midtjylland, og regionens øvrige 18 kommuner, har forpligtet sig til at investere 200 millioner kroner i projektet, der ventes at få et samlet budget på 500 millioner kroner.

”Vi afleverer en stærk ansøgning, der viser, at Aarhus med støtte fra regionen og samtlige regionens kommuner er en værdig repræsentant for Danmark i 2017. Aarhus som Kulturhovedstad vil udvikle hele regionen og være vækstmotor med fokus på udvikling og innovation,” siger formand for udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland Gert Schou(S).

Aarhus er midt i en fase af forandring. Store, ensartede boligområder med socialt boligbyggeri fra 70erne bliver fornyet og revitaliseret. Industriområder, hvis hidtidige funktioner er overflødige, bliver omdannet til nye bydele. Nye offentlige transportstrukturer vil skabe nye bevægelsesmønstre. Inden år 2030 er det Aarhus Kommunes vedtag-ne vækststrategi, at der kommer 75.000 nye indbyggere, 50.000 nye arbejdspladser og 15-20.000 nye studerende til byen. Det gør denne periode til en af de mest intense forandringsperioder i byens historie.

”Vi lever i en tid, hvor forandringerne er større og tydeligere end no-gensinde før. Vi har derfor brug for kultur som et samlingspunkt og en måde at udvikle os selv og samfundet på. Kulturhovedstadsprojektet vil få os alle til at forholde os til disse forandringer på en ny og ander-ledes måde,” siger projektleder for Aarhus 2017 Trevor Davies.

Det er en international jury på 13 personer, der afgør om Aarhus skal tildeles titlen. Afgørelsen træffes den 24. August.

Ansøgningen offentliggøres på hjemmesiden www.aarhus2017.dk i løbet af eftermiddagen.

Mest Læste

Annonce