Regeringen overvejer at droppe stort millionbeløb til ulande

Politik

08/11/2017 11:29

Nick Allentoft

Nye OECD-regler fastslår, at Danmark ikke længere må kalde en række omstridte udgifter for udviklingsbistand.

Der ligger formentlig og venter en regning på op til flere hundrede millioner kroner for den danske stat, skriver Altinget.

Spritnye OECD-regler for ulandsbistand slår nemlig fast, at Danmark ikke - som det er tilfældet nu - må kalde en lang række omstridte udgifter til blandt andet integration og repatriering for udviklingsbistand.

Og hvis det ikke må kaldes ulandsbistand, vil regeringen ikke nå sit eget løfte om at give en samlet udviklingsbistand på 0,7 procent af bni i 2017. 

Derfor vil regeringen være nødt til at finde pengene andre steder. Men regeringen overvejer at undlade at betale regningen med det samme. 

OECD åbner for den mulighed, men "opfordrer" eksplicit medlemslandene til allerede i 2017 at implementere de nye regler, der blev vedtaget med dansk deltagelse i slutningen af oktober 2017.

- Det har vi ikke taget stilling til endnu, men vi vil gå i gang med at se nærmere på det nu, skriver finansminister Kristian Jensen (V) til Altinget.

Ministeren siger, at det "fremgår af præciseringerne, at medlemslandenes rapporteringspraksis senest skal tilpasses for udgifter afholdt i 2019".

Dermed vil regeringen reelt kunne spare op til flere hundrede millioner kroner, som skulle være sendt til verdensfattigste lande. 

Og det vækker stor kritik hos De Radikale:

- Det er for dårligt, at man ikke sender pengene til verdens fattigste med det samme. Det er ikke raketvidenskab, og det lugter af, at regeringen er klar over, at man har overskredet en grænse, siger udenrigsordfører Martin Lidegaard til Altinget og tilføjer:

- Det er en klokkeklar anbefaling fra OECD, at reglerne selvfølgelig skal indføres nu. Og der er intet til hinder for at gøre det, fordi nu er der også kommet fuldstændig krystalklare regler fra OECD's side.

Adam Moe Fejerskov, forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), anbefaler, at regeringen hurtigt får implementeret de nye regler.

Udenrigsministeriet forventes at indberette den danske ulandsbistand for 2017 til OECD i marts 2018.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce