Region Hovedstaden sætter fokus på det datadrevne samfund

Politik

01/03/2017 15:12

Region Hovedstaden

Når Region Hovedstadens klimaregnskab offentliggøres på OpenData.DK, er det første gang, datasæt fra regionen lægges frem til fri afbenyttelse på en fælles dataplatform. Formålet er at bidrage til udvikling af et datadrevent samfund.

I fremtiden bliver data det grundstof, som skal sikre os vækst og jobs. I det datadrevne samfund benytter offentlige organisationer data til at planlægge bæredygtige og sunde byer med god fremkommelighed. Private virksomheder kan bruge åbne offentlige data til at skabe ny viden og innovative services. Derfor bliver data fra Region Hovedstaden nu for første gang lagt åbent frem på dataplatformen OpenData.DK.

- Vi vil gerne fremme et smartere samfund, hvor vi med teknologi og data kan skabe bedre offentlig service og gode vilkår for erhverv, vækst og innovation. Når virksomheder kan bruge vores data til at udvikle nye services og løsninger, bidrager det til, at vi kan indrette os smartere og samtidig skabe vækst og arbejdspladser i Greater Copenhagen. Vi ser åbne data som en del af det at være en grøn og innovativ metropol, siger Christian Bruhn Rieper, vicedirektør for Center for Regional Udvikling.

Læs mere fra Region Hovedstaden

Du kan læse flere historier fra og om Region Hovedstaden på temasiden her

Det første offentliggjorte datasæt er regionens klimaregnskab fra 2015. Her vil man kunne se rådata om energi, affald og transport for Region Hovedstadens hospitaler og andre faciliteter. Det gælder bl.a. el- og varmeforbrug, affaldsmængder, patientbefordring, flyrejser m.m., som samlet gør det muligt at beregne regionens CO2-udledning.

Forventningen er, at disse data kan få yderlig værdi og skabe grobund for innovative løsninger, når borgere og virksomheder får mulighed for at dykke ned i tallene, kombinere dem med helt andre data og finde nye spændende sammenhænge.

Fakta om åbne data

• Åbne data er data, som alle har adgang til, kan bruge og dele frit. Det bruges ofte om offentlige myndigheder, som stiller data frit til rådighed. Det kan være geografisk data, som viser hvor veje, steder eller andet er placeret i vores omgivelser. Det kan også være data om politiske beslutninger, bibliotekslån eller trafikregistreringer. Der er for det meste tale om ubehandlet data, som lægges ud præcis, som det kommer direkte fra sensorer, eller som de ligger i computersystemer.

• Regionens datasæt offentliggøres på OpenData.DK, som er en voksende platform for deling af offentlige myndigheders data. Platformen, som blev lanceret i 2014, tæller indtil videre 21 kommuner og 2 regioner. Der deles data om alt fra cykelstativer i Ballerup til en 3D model af Jelling og besøgstal på ARoS Kunstmuseum.

• Danmark klarer sig godt internationalt, når det kommer til at gøre data offentligt tilgængelige. Det skyldes en lang tradition for at registrere og lægge data åbent frem. Danmark ligger nr. 3 på Global Open Data Index 2015 og nr. 5 på OpenData Barometer 2015.

Mest Læste

Annonce