Regioner slipper af med årlige to-procents besparelser

Velfærd

05/06/2018 11:30

Freja Eriksen

Regionerne får en millard ekstra til sundhed og får afskaffet det omstridte produktivitetskrav i ny økonomiaftale med staten.

Staten og regionerne har natten til tirsdag indgået en ny økonomisk aftale. Aftalen skal sende en milliard kroner ekstra til sundhedssektoren og løfte psykiatrien.

Det oplyser finansminister Kristian Jensen (V) ved et kort pressemøde i Finansministeriet tirsdag morgen.

- Det vigtigste for mig i denne her aftale er, at vi bliver ved med at investere i sundhed og velfærd. Og at det er en aftale, der kigger fremad.

- Vi sikrer en milliard kroner ekstra til bedre kvalitet og bedre behandling, siger ministeren.

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

200 millioner af den ekstra milliard er øremærket til psykiatrien. 

Sundhedssektoren er presset af, at medicinpriserne stiger og der kommer flere ældre. Derfor er der behov for flere penge.

- Jeg er meget tilfreds med, at regeringen har lyttet til vores argumenter og anerkendt behovet for et substantielt løft til det sundhedsvæsen, som vi alle nyder godt af, siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

Samtidig fjernes det omstridte produktivitetskrav, der har pålagt sundhedssektoren at finde besparelser for to procent hvert år. Det har længe været et ønske fra regionerne at komme af med kravet.

- Jeg er meget glad for, at vi nu definitivt kan vinke farvel til produktivitetskravet, og at vi i stedet går aktivt ind i arbejdet med at omstille sundhedsvæsenet – med fokus på nærhed og sammenhæng, skriver Stephanie Lose.

Finansminister Kristian Jensen er også glad for, at produktivitetskravet er fortid.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

- Vi har kunnet se, at kravet ikke altid har været til gavn for patienterne. Så nu laver vi en ny måde, så vi får en styring, der er til gavn for patienterne, siger han.

Aktivitetspuljen på 1,4 milliarder kroner bliver fjernet. Det var en pulje, hvor sundhedssektoren kunne få en slags bonus, hvis den overgik aftalte mål for effektivitet.

Patienter rykkes fra sygehuse til egne læger

Det fremgår også af den nye økonomiaftale med Danske Regioner, at praktiserende læger og kommunale sundhedshuse skal overtage en del af sygehusenes opgave for at effektivisere sundhedsvæsnet. 

- Det er faktisk en del af løsningen at skubbe opgaven ud tættere på borgerne, siger finansminister Kristian Jensen (V). 

Samtidig skal et teknologibidrag på en halv milliard sørge for, at regionerne fortsat effektiviserer, når det omstridte produktivitetskrav afskaffes.

Produktivitetskravet har hidtil tvunget regionerne til hvert år at effektivisere to procent. 

Men det afløses af teknologibidraget på en halv milliard kroner, der skal få sundhedsområdet til at bruge nye teknologiske løsninger til at effektivisere. 

Samtidig indføres et nyt princip til styre regionernes økonomi - nærhedsfinansiering - der ifølge Finansministeriet skal finansiere 1,5 milliard af regionernes finansiering i 2019. 

Det er betinget af, at regionerne leverer på aftalte mål. 

- Vi har lavet en ny finansiering. Vi kunne godt se, at den måde to procents kravet lå på, hvor man talte, hvor mange behandlinger der var, ikke altid var til gavn for patienten. 

- Det vi får nu, det er en styring, der i høj grad hænger sammen for patienten, så man lægger behandlingerne den samme dag, så man kun har én kontakt, og at man prøver at flytte en lang række af de services, der er, tættere på borgerne, siger Kristian Jensen. 

Ifølge ministeren kan der hentes meget effektivisering ved at flytte opgaver ud til de praktiserende læger, når det eksempelvis gælder KOL-patienter og diabetespatienter. 

Også selv om supersygehuse, hvor behandlinger samles få steder rundt om i landet, længe har optaget regeringen. 

Danske Regioners formand Stephanie Lose (V) tror på, at et større samarbejde med de praktiserende læger kan lykkes.

Samtidig øjner hun muligheder i brugen af telemedicin, hvor patienter konsulteres virtuelt og en udflytning af opgaver til kommunerne. 

- Vi vil gerne bidrage med flere udgående funktioner fra sygehusene, det kunne være mere telemedicin, det kunne være aftaler med kommunerne, siger hun. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce