Gennem de sidste 10 år har en løsning for godt 650 skoletrætte og pressede unge været at få en frivillig mentor gennem Landsforeningen Talentspejderne. De visiterede unge oplever at få ro på følelser og tanker omkring ungelivet, skolearbejdet og hvad der venter forude i fremtiden. I et forløb med en frivillig mentor arbejdes der 1:1 med at guide den unge godt på vej.
Ro i sindet
I en ofte vanskelig teenageperiode har de unge brug for hjælp fra en person, som ikke stresser og som ikke har aktier i ræset efter høje karakterer eller en bestemt uddannelse, men som fokuserer på hvem den unge er og det vedkommende naturligt er god til. Det at blive koblet sammen med en erfaren voksen-relation, der er klædt godt på til at skabe refleksion og dialog, giver et samspil omkring øvelser og værktøjer, der skærper den unges selvindsigt og troen på sig selv. Også fordi den unge spotter egne evner og talenter i processen. Det forløser idéer, drømme for fremtiden og konkrete veje, til hvad den unge kunne tænke sig at arbejde frem mod. Denne afklaring får skolen til at give bedre mening og skaber ro i sindet.
”Den store fordel ved at anvende Talentspejdernes metode er, at de unge skoleelever møder en ”anden slags” menneske end deres lærere og UU-vejledere. De møder en dedikeret og frivillig person fra erhvervslivet. En person, der er trænet i at arbejde efter et koncept, der er velstruktureret, og hvor der er en central opbakning og støtte fra organisationens side.” - Professor i specialpædagogik, Niels Egelund.
Frivillige mentorer
Den frivillige mentor gør en forskel ved at engagere sig halvanden time til et fast møde hver uge. Det at opbygge denne nye relation over talentprogrammets 24 møder, er en periode på 6-8 måneder i den unges liv, som viser sig at have positiv indflydelse på den unges trivsel og som giver en tryghed for den unge til mere robust at kunne tackle de svære valg og beslutninger for fremtiden.