Integration: Hver fjerde nytilkomne er i beskæftigelse

Velfærd

16/08/2017 12:09

Nick Allentoft

792 flygtninge er i gang med integrationsgrunduddannelsen (IGU), der skal hjælpe dem i job. Samtidig er antallet af flygtninge i arbejde steget markant på ét år.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Integrationsgrunduddannelsen (IGU), der er flygtninge og familiesammenførtes løftestang til at komme ud på arbejdsmarkedet, er efter en langsom start kommet godt i gang.

792 flygtninge er nu i gang med integrationsgrunduddannelsen (IGU), der skal hjælpe dem i job. Samtidig er antallet af flygtninge i arbejde steget markant på ét år: Fra 20 procent til 27 procent, viser de nyeste tal fra ministeriet.

Det skriver Fagbladet 3F.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er tilfreds med resultaterne, efter at ordningen nu har kørt godt et år. I forhold til de kommuner, der ikke har oprettet IGU-forløb, pointerer Inger Støjberg, at det vigtigste er, at flygtninge kommer hurtigere ud på arbejdsmarkedet, hvor det ikke er afgørende, om det lige er IGU’en eller andre tiltag, der baner vejen.

- Al begyndelse er svær og efter en lidt langsom start er virksomheder og kommuner begyndt at få blik for ordningen. Der er oprettet markant flere IGU-forløb over det seneste halve år. Så det er jeg selvfølgelig godt tilfreds med. Men det er vigtigt at understrege, at IGU’en blot er én blandt flere trædesten til hovedmålet: at flygtningene får sig et rigtigt job, siger Inger Støjberg og tilføjer:

- Derfor glæder jeg mig allermest over, at beskæftigelsen blandt nytilkomne er steget markant - fra 20 procent til 27 procent på bare ét år.

Et af de firmaer, der har valgt at skrive kontrakt på et IGU-forløb er transportfirmaet SDL - Schou-Danielsen Logistik A/S i Odense, der har 33 chauffører ansat. Direktør Martin Danielsen fortæller, at det startede med, at firmaet blev kontaktet af AMU-Fyn.

- AMU fortalte os om den pågældende flygtning, Ibrahim Muhammed, og IGU-forløbet og det lød interessant. Da vi mødte ham, kunne vi mærke, at han har det vigtigste: Viljen. Vi vil gerne være med til at løse flygtningeproblemerne, og det giver os også noget positivt at have en god fyr som ham i firmaet. Samtidig kan flygtninge være med til at afhjælpe den chaufførmangel, der er. Vi ser med nye øjne på, hvem vi kan rekruttere, understreger han.

Han pointerer, at man ikke bare kan sætte en flygtning som Ibrahim Muhammed ud i en bil og af sted med pakker.

- Han møder en ny kultur og et nyt sprog, og selv om han allerede har lært sproget nogenlunde, er der brug for meget hjælp. Også med for eksempel bolig, henvendelser fra myndighederne og meget andet. Han indgår på lige fod med de andre kolleger, men vi skal støtte ham – helst med et smil, siger Martin Danielsen og uddyber:

- Derfor har han fået tilknyttet en af vores kolleger, som han kontakter, når han har brug for hjælp.

Den 23-årige syriske flygtning Ibrahim Muhammed, der bor tæt på Odense, har været i Danmark i tre år. Han er begejstret for sit IGU-forløb, som han håber fører til fast arbejde.

- Jeg kan godt lide at være chauffør og er glad for mine danske kolleger. Det betyder også, at jeg lærer sproget hurtigere. Jeg er meget glad for at være i Danmark og føler mig godt modtaget. Men min hjælper Lisette er meget vigtig for mig, for det er ikke kun let at komme til et nyt land, siger Ibrahim Muhammed, der har en 9. klasse med fra Syrien.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.