For sjakbajs og 3F’er Jesper Hansen har sygehusbyggeriet i Aalborg været en både udfordrende og indbringende opgave.
Sammen med sit omrejsende sjak af betonarbejdere har han haft ansvaret for at opføre 98.000 kubikmeter beton og 12.000 ton jern.
Arbejdet er foregået på akkord, og nu, hvor opgaven lakker mod enden, kan sjakbajsen sætte sig ned og regne på hyren for de tre års arbejde på det store byggeri.
- Jeg forventer, at vi ender på en gennemsnitsløn på 330 kroner i timen, og så kommer vores tillæg oveni, fortæller Jesper Hansen til Fagbladet 3F.
Med en 37 timers arbejdsuge svarer det nemlig til en månedsløn på den gode side af 50.000 kroner plus feriepenge og pension.
Nyhedsbrev 2
100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste?
Det er gratis
Det ligger et godt stykke over gennemsnitslønnen for de struktører, murere, tømrere og ufaglærte, der udgør rygraden i Jesper Hansens betonsjak.
En nordjysk 3F’er, der laver betonarbejde på akkord på store anlægsprojekter, tjener typisk omkring 215-250 kroner i timen, viser tal fra 3F.
- Det er en høj løn, men vi har arbejdet hårdt for det. Vi har været effektive og tilrettelagt vores arbejde smart, siger Jesper Hansen.
Han og resten af sjakket har i gennemsnit arbejdet 37 timer om ugen og kun haft lidt weekendarbejde.
Den seneste lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at bygningsarbejdere er steget mere i løn over det seneste år end gennemsnittet af danske lønmodtagere.
Hvor gennemsnittet for alle lønmodtagere i tredje kvartal i år var en stigning på 2,5 procent i forhold til året før, er lønnen i byggeriet steget med 3,4 procent.
Og i oktober viste et notat fra Finansministeriet, at faglærte – herunder håndværkere – generelt haler ind på de højtuddannedes løn.
Hemmeligheden bag den usædvanligt flotte hyre for Jesper Hansen og hans sjak ligger imidlertid i den akkordaftale, som de har lavet sammen med arbejdsgiveren MT Højgaard.
- Når vi har kunnet arbejde os frem til så god en god løn her i Aalborg, er det, fordi vi har stor erfaring fra andre store byggerier, der minder om det her. Vi er selvkørende og har ikke brug for ingeniører eller en formand. Der er også en masse gentagelser på den her opgave, så vi har kørt med en noget lavere bemanding end normalt. Det betyder, at vi er færre til at dele lønnen, siger Jesper Hansen.
Og selv om snakken om stigende lønninger i byggeriet ofte ledsages af formanende arbejdsgivere og frygt for overophedning, så er det store entreprenørselskab MT Højgaard positivt stemt over for akkordaftalen med de dyre betondrenge.
- Hvis et helt ukendt sjak kom og krævede den løn, så ville jeg falde ned af stolen. Men jeg kender deres baggrund, og vores akkordaftale har vist at være rigtig fornuftig og inden for vores budget. Kvaliteten har været i orden, og vi ender med at bruge markant mindre tid på råhuset, end vi havde beregnet, siger Martin Nedergaard, der er seniorproduktionschef hos MT Højgaard.