Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af en endnu ikke offentliggjort rapport fra rådgivningsvirksomheden Cowi. Ifølge rapporten er der udsigt til mere end 8.000 nye arbejdspladser direkte på de tre projekter frem til og med 2023.
Dertil kommer et næsten lige så stort antal job, som vil spire frem afledt af aktiviteterne på de store byggepladser. Alt i alt forventes de tre megaprojekter at give over 15.600 nye arbejdspladser i flere år, skriver Ugebrevet A4.
I fagbevægelsen ser formand for LO Hovedstaden Per Olsen frem til den forestående jobfest, der topper i 2020 og 2021.
- Jeg er voldsomt begejstret for udsigten til, at flere kommer i arbejde og bliver selvforsørgende, siger Per Olsen til Ugebrevet A4.
Ifølge den nye rapport er det ikke kun danskere, der kommer med til jobfesten.
- Udenlandsk arbejdskraft spiller en vis rolle i hele bygge- og anlægsbranchen i hovedstadsområdet. For de tre projekter, som er undersøgt nærmere i denne analyse, ventes især metroprojektet og til dels også Hovedstadens Letbane i et vist omfang at beskæftige udenlandsk arbejdskraft, fremgår det af den nye analyse.
Det er ved metrobyggeriet, at de fleste nye job vælter frem. Ifølge den nye analyse er der udsigt til 3.666 nye arbejdspladser plus 4.335 i kølvandet på projektet. To ud af tre af de medarbejdere, der bliver brug for til det nye metrobyggeri, vil være ufaglærte.
Også til letbane-byggeriet bliver der brug for mange ufaglærte. Her udgør de ufaglærte 66 procent af den efterspurgte arbejdskraft ifølge Cowis analyse. Til det nordsjællandske sygehus-projekt vil de ufaglærte udgøre godt en tredjedel – 36 procent – af medarbejderstaben.
Udsigten til den kommende stærke efterspørgsel på ufaglært arbejdskraft er et scenarie, som hovedstadsområdets jobcentre nu følger op på med den ambition at sikre flest mulige ledige får del i de nye arbejdspladser.
De 17 jobcentre, der er gået sammen i Hovedstadens Rekrutteringsservice netop for at bistå større virksomheder i bygge- og anlægsbranchen med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, håber at kunne spille en central rolle i forbindelse med de tre kommende megabyggerier.
LO Hovedstadens formand Per Olsen glæder sig over, at regionens jobcentre er klar til at rykke, men han tvivler på, hvor mange ledige, der vil kapre jobbene på de nye projekter.
- Vores erfaring er, at arbejdsgiverne går efter mere erfarne folk, når det drejer sig om de store opgaver, siger Per Olsen.
Han håber derfor, at de nye anlægsprojekter vil være med til at sætte gang i en større jobrotation, hvor byggefolk, der er i arbejde, rykker ind på de nye superbyggeriers byggepladser og dermed giver plads til de ledige.
Hos arbejdsgiverne i Dansk Byggeri forudser underdirektør Louise Pihl også, at sygehus, metro og letbane vil tiltrække en betydelig del erfarne kræfter. Både dansk og udenlandsk arbejdskraft.
- Det, man skal have fokus på, er, at der faktisk er et potentiale blandt de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, som ikke er forløst. Det kan godt være, at de ikke kan arbejde 37 timer om ugen, men så måske 30 timer, siger Louise Pihl til Ugebrevet A4.
Hele historien hos Ugebrevet A4