Den største bevilling på 35.6 mio. kr. går til professor Per Torp Sangild fra Københavns Universitet, der vil danne et Center: Mælk og mikrobiota til nyfødtes udvikling (NEOMUNE). Centeret vil undersøge indflydelsen af fødselsmetode, anti- og probiotika samt forskellige typer af mælk på sygdomsmodtagelighed, tarmsystemet og hjernefunktion i spædbørn.
Der var i alt 89 ansøgere til fase et – der sammenlagt søgte om godt 1.4 mia kr. I fase to var der 26 ansøgere tilbage, der søgte om i alt 431 mio. kr. Der blev i alt bevilget 168 mio. kr. til 6 projekter, en alliance og to centre.
Formanden for Programkomiteen Lars Hinrichsen fra DMRI kommenterer: ”Der er ingen tvivl om den strategiske forskning i år afspejler de store samfundsudfordringer, vi står overfor. De danske fødevareforskere er rykket sammen og har rettet blikket mod forskningsemner, der kan få radikalt positiv betydning for den fremtidige økonomiske vækst i Danmark. Tre hovedområder har tiltrukket sig årets bevillinger: Sundhed hos de alleryngste, sundhed hos de ældre og produktivitetsløft i fødevareproduktionen. Der er tale om store satsninger, der bygger på Danmarks styrkeposition indenfor fødevareområdet og som vil få stor betydning for vores fremtid. Ansøgningerne har igen i år sat en ny standard og udvælgelsesprocessen har været ualmindelig vanskelig for programkomiteen”.
Læs mere om projekterne her