Et flertal på Christiansborg blev mandag enige om, at det stadig skal være muligt at modtage enten AstraZeneca og Johnson & Johnson vaccinerne. I den forbindelse kommer to eksperter med de overvejelser du bør gøre dig, hvis du vælger frivilligt at tage en af de to vacciner.
Til TV2 har Lone Simonsen, professor og leder af PandemeniX Centret på RUC fortalt, hvad man bør overveje, samt hvem der bør passe på at tage imod disse vacciner. Hun mener at hver enkelt dansker skal lave et risikoregnskab i samarbejde med egen læge. Her bør man kigge på, hvordan ens sygehistorik ser ud, om man har nogle skavanker og om man mentalt kan vente flere måneder på at blive vaccineret.
Risiko for blodpropper
Vaccinerne blev droppet, da der blev konstateret en sammenhæng mellem vaccinerne og sjældne blodpropper. Risikoen for at udvikle blodpropper er for AstraZeneca på én ud af 40.000 vaccinerede, og Johnson & Johnson vaccinen lød i første omgang på én ud af 500.000. Tallet er dog blevet revurderet af den danske sundhedsstyrke, der vurderer at risikoen er den samme for begge vacciner.
Bør ikke tage imod vaccine
De der er blevet ramt af blodpropper i Danmark, Norge og andre lande er kvinder i alderen 30 - 60 år. Disse kvinder bør derfor passe ekstra på.
Risikoen ved AstraZeneca er meget høj for en vaccine. Specielt for en som ellers er sund og rask, siger Lone Simonsen til TV2. Hun mener derfor ikke at kvinder i den aldersgruppe skal tage imod vaccinen.
Hormoner spiller en rolle
Det samme mener Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved SDU. Til TV2 udtaler han: “Jeg har døtre i 30'erne og 40'erne, som jeg har anbefalet at vente på en af de godkendte vacciner.”
Han siger ydermere at kvinder, der behandles med hormoner i form af for eksempel p-piller, skal overveje at tage imod AstraXeneca en ekstra gang, da størstedelen af de kvinder der blev ramt af en blodprop i Norge var i behandlinger med hormoner.
Mænd kan takke ja
Modsat kan man som mand takke ja til vaccinen med nogenlunde ro i maven, men både Lone Simonsen og Jørn Kolmos. En mand oppe i alderen, med ekstra kilo på sidebenene og i øget risiko for at blive smittet i hverdagen, som for eksempel buschauffør, kan have brug for beskyttelsen mod coronavirus.
“Jeg har en søn, der er pædagog og i slutningen af 40'erne, og ham kunne jeg godt anbefale at tage vaccinen”, siger Hans Jørn Kolmos til TV2.
Jørn Kolmos er selv vaccineret, men siger, at havde han fået valget nu, havde han som en mand i 70erne takket ja.
Lone Simonsen siger til TV2:
“For en mand i 60'erne ser risikoregnskabet meget anderledes ud end for de unge kvinder. Der begynder det at ligne de vurderinger, man laver til hverdag. Om man for eksempel skal tage en tur på motorcykel i stedet for bil, selvom der er en øget risiko for at komme galt afsted”
Vurder risikoen ved at takke nej
Selvom der er en del der taler imod at tage de skrottede vacciner, er der også det der taler for. En af de ting der taler for, er risikoen for at blive smittet med corona og de konsekvenser det kan have. “Vacciner gives jo til mennesker, der ellers er friske og raske. Men man skal huske, at mens man venter på vaccinen, kan man blive smittet med coronavirus” siger Lone Simonsen til TV2
Det skal man ikke underkende, mener begge eksperter.
“Overordnet set er risikoen for et alvorligt forløb med coronavirus stadig større end et alvorligt forløb efter vaccinen. Covid-19 kan for eksempel give blodpropper, og så alvorlige vejrtrækningsproblemer, at du ender i respirator, og senfølger der kan vare i måneder”, siger Hans Jørn Kolmos til TV2.
Tag en snak med lægen
Deres råd er at man tager en snak med egen læge og afvejer de risici der er ved at tage imod en af de skrottede vacciner. Derudover skal man gøre op, om man kan leve med de konsekvenser der kan være ved dem.