Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Læge advarer: Disse 3 telefonvaner "dræber vores hjerner"

Sundhed

17/08/2024 08:01

J. Bøgen

Det er vist ikke helt godt, at undertegnede kan genkende i de 2 første fra sit eget liv ...

Et "stressende liv" kan meget vel have sine rødder i vores mobiltelefonvaner.

Det forklarer Dr. Aditi Nerurkar, der er en velrenommeret læge fra Harvard University med fokus på udbrændthed, mentalt helbred og robusthed.

I et interview i podcasten "Diary of a CEO" har Dr. Nerurkar en samtale med værten Steven Bartlett om mental sundhed. Bartlett vælger det noget alternative spørgsmål: "Hvordan skal jeg leve, hvis jeg gerne vil have stress og angst?"

Og det er her, Dr. Nerurkar hurtigt kommer ind på konsekvenserne af, at vi nu til dags går rundt med en mindre supercomputer i lommen eller tasken.

3 særligt slemme vaner

Dr. Nerurkar forklarer, at ud af de mange telefon-vaner, der er derude, er der tre, der er ekstraordinært slemme i forhold til at forstærke angst og stress.

Scrolling sent om aftenen

Selvom mangen nok mener, det hjælper dem til at falde til ro om aftenen, så er det en virkelig dum idé at ligge og scrolle på sin telefon, inden man skal i seng.

Dr. Nerurkar forklarer, at trangen til at scrolle gennem telefoner kan stamme fra en indre stressfølelse og en "primal trang" til at scanne for fare.

Men ved på den måde at udsætte hjernen for stimuli lige inden, den egentlig bør gå i dvale, ender vi med at blive mere vågne, og på den måde går det ud over vores nattesøvn.

Hyppige telefontjek

Hvor mange gange tjekker du din telefon i løbet af en dag? 10? 100? 1000?

Det er nok de færreste, der vil væge den sidste svarmulighed, men ifølge Dr. Nerurkar tjekker vi faktisk vores telefoner i gennemsnit 2600 gange om dagen!

Ikke overraskende er det virkelig noget, der kan få stressniveauerne i kroppen til at blive øget, og Dr. Nerurkar anbefaler faktisk, at vi skla begrænse brugen af telefonerne til blot 20 minutter om dagen.

Forbrug af traumatisk Indhold

Den sidste farlige vane på listen spiller i høj grad vores primitive "kæmp-eller-flygt-instinkter".

Sociale medier har ikke noget særligt godt filter i forhold til, hvad vi bliver udsat for af billeder og videoer, og det kan i yderste konsekvens føre til, at vi oplever følelsesmæssig nød, udvikler symptomer på PTSD og endda udvikler indirekte traumer.

Uheldigvis kan den slags reaktioner føre til yderligere kamp-eller-flugt-aktivering, hvilket øger stressniveauerne - og så får det os til at scrolle endnu mere.

Dr. Nerurkars anbefalinger tilbyder en vej ud af denne cyklus, ved at opfordre til begrænset og bevidst brug af mobiltelefoner.

Det tyder altså på, at vi ved at ændre vores telefonvaner kan tage et par vigtige skridt mod et sundere, mere afslappet liv.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.