Sveriges største privatskolekoncern skal sælges

Velfærd

03/09/2015 14:44

Nick Allentoft

Investeringsselskab vil sælge privatskolekoncern Academedia. Det bliver sandsynligvis en børsnotering. Koncernen driver 90 skoler, deraf 28 skoler i Malmø, Lund og Helsingborg.
Academedia, Sveriges største privatskolekoncern, har de seneste fem år været ejet af Wallenbergkoncernens investeringsselskab EQT, som nu ønsker at sælge videre.

”Jeg blev overrasket da jeg hørte dette. EQT har ejet Academedia i kun fem år og det er for kort tid for at tage ansvar for skoler. De nye ejere skal skabe tryghed og langsigtet planlægning for elever og lærere. Skolen er for vigtig for at være del af en kvartalsøkonomi. Vi kan ikke have ejere som tænker så kortsigtet”, siger Johanna Jaara Åstrand, formand for Lärarförbundet, til Sydsvenskan.

Men ifølge Academedia har det aldrig været planen, at EQT skulle drive skolekoncernen i længere tid:   ”Acedemedias nuværende ejer EQT ejer som oftest virksomheder i en periode på fem til syv år. Nu er der gået fem år og Academedia har opfyldt de mål som EQT opstillede, da de blev ejere i 2010, og derfor begynder man altså at undersøge mulighederne.” skriver Academedia i en meddelelse til sine medarbejdere.   Det er sandsynligt at skolekoncernen bliver børsnoteret.   Academedia driver 90 skoler i hele Sverige, børnehaver og grundskoler såvel som gymnasieskoler og voksenuddannelse, med i alt 90.000 elever. Ifølge Sydsvenskan havde Academedia et overskud på 200 millioner svenske kroner sidste år.   Ifølge Skolverket var 471 af 792 privatskoler for 1. til 9. klasse ejet af aktieselskaber i skoleåret 2013/14. Cirka 14 procent af Sveriges grundskoleelever går i en privatskole. (News Øresund)   Privatskolers mulighed for profit omdiskuteret emne i Sverige Der har været politisk debat om privatskoler der drives med henblik på profit, men samtidig også er skattefinansieret. Det såkaldte frie skolevalg i Sverige indebærer, at privatskolerne ikke må opkræve forældrebetaling, men i stedet får kommunale tilskud på samme niveau som de offentlige skoler. Kritikken er blandt andet at overskuddet går til aktieejerne i stedet for at gå til udvikling af skolerne. Men det er ikke alle skoler som går med overskud, eksempelvis var den danske kapitalfond Axcel nødt til at erklære privatskolekoncernen JB Education, med 30 skoler i Sverige, konkurs tilbage i 2013. Regeringen vil ændre på systemet og blandt andet give kommunerne mulighed for at sige nej til nyetablering af en privatskole i kommunen. En skoleomkostningsudredning er under udarbejdelse og skal være klar marts 2016. (News Øresund)                        

Mest Læste

Annonce