Her er det flygtningebørn på Kbh Hovedbanegård i september 2015. Foto: Ilona Gondesen

Sympatien følges op med handling: Nu vil flere hjælpe ofre for krig end støtte dyrevelfærd

Velfærd

10/03/2017 11:05

Nick Allentoft

- Sidste gang, vi lavede den undersøgelse, var det lidt chokerende, at den viste, at der var flere, der ville støtte dyrevelfærd end ofre for krig. Der er sket et stort skift i danskernes holdning til at hjælpe, mener generalsekretær i Røde Kors.
Danskernes vilje til at støtte flygtninge med donationer ved indsamlinger er vokset markant over de sidste fire år.    Det viser en ny undersøgelse om danskernes støtteprioriteringer, som Røde Kors har fået lavet af Voxmeter. 

Dagbog fra Lesbos

Psykolog Jane Maul beretter om seks dage som frivillig på Lesbos - hvor kun frivillige fra hele Europa sørger for den første kontakt, når traumatiserede flygtninge rammer klippekysten. Læs de gribende beretninger her.

Anders Ladekarl, der er generalsekretær hos Røde Kors peger på, at vi er blevet bedre til at tale om løsninger på flygtningeproblemet og de konsekvenser, der er ved ikke at hjælpe flygtninge.

- Der er sket et markant skift i danskernes holdning til at hjælpe folk. Det hænger sammen med øget forståelse for, at det er vigtigt at hjælpe flygtninge.    - Det her er et signal om, at selv om der måske er mange danskere, der er bange for, at der kommer for mange flygtninge til Danmark, så betyder det ikke, at man ikke er klar til at hjælpe, siger han.   I dag svarer 9,4 procent, at de ønsker at støtte flygtninge. I 2016 lød tallet på 4,5 procent, mens der i 2013 kun var 2,3 procent, der svarede, at de ville støtte flygtninge med et økonomisk bidrag.    - Sidste gang, vi lavede den undersøgelse, var det lidt chokerende, at den viste, at der var flere, der ville støtte dyrevelfærd end ofre for krig. Så det er dejligt at se, at det efterhånden er lykkes at gøre det klart for folk, at dem, der flygter fra krig faktisk er værd at støtte, siger Anders Ladekarl.
Han mener, at det først og fremmest er krigen i Syrien, der har fået danskernes øjne op for, at der er behov for hjælp på flygtningeområdet.    - Den brutale krig har gjort krigens ofre nærværende for rigtig mange mennesker, siger han.    Derudover er det også det massive fokus, der har været på flygtninge fra medier og politikere, som har været med til at gøre danskerne mere bevidste om, at der er behov for hjælp ifølge Anders Ladekarl.   I 2013 indsamlede Røde Kors i Danmark lidt over 3,5 millioner kroner til indsatsen i Syrien, og i 2016 var tallet 7,9 millioner kroner.    Derfor mener Anders Ladekarl, at det viser, at der også er handling bag danskernes ord.   - Det er ikke bare noget, folk siger. Vi har også kunne mærke det på vores donationer, siger han.    FAKTA: Danskernes vilje til at støtte flygtninge vokser Danskerne har ændret deres støttepræferencer i de sidste fire år, viser en undersøgelse. Flygtningeområdet ligger meget højere på listen over danskernes opfattelse af, hvor det er vigtigt at hjælpe med et økonomisk bidrag, end det gjorde for fire år siden. 

Det viser en undersøgelse over danskernes støtteprioriteringer, som Røde Kors har fået lavet af Voxmeter. 

*Voxmeter har løbende overvåget danskernes støttevilje for Røde Kors og en række andre organisationer. Målingen er baseret på ugentlige interviews med et repræsentativt udsnit af befolkningen.    *15.000 respondenter er blevet spurgt, hvilket område de helst vil støtte med et økonomisk bidrag.    *Blandt 18 svarmuligheder kunne respondenterne blandt andet vælge områder som sygdomsbekæmpelse, dyrevelfærd, akut katastrofehjælp og miljø og klima, som de helst vil støtte.   *Respondenterne kunne kun vælge én kategori.    *Hjælp ved akutte katastrofer er det, som næsten hver femte adspurgte dansker helst vil støtte.   *På andenpladsen ligger sygdomsbekæmpelse med 13,4 procent.    *På en tredjeplads har 9,4 procent af danskerne valgt, at de helst vil støtte flygtninge. Svarkategorien indebærer både flygtninge i Danmark og flygtninge i verdens brændpunkter.   *Andelen af danskere, der ønsker at støtte krigsflygtninge er tredoblet inden for de seneste fire år.    *I 2016 ville 5,5 procent støtte dyrevelfærd, mens 4,5 procent ville støtte flygtninge.    Kilder: Røde Kors, Voxmeter   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce