Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Knap 500.000 danske hjem har en nu: Fordobling på 4 år

Tech

05/04/2024 07:48

J. Bøgen

Har du en, eller overvejer du at anskaffe dig en?

Robotstøvsugeren er gået fra at være ungkarlens lidt dovne rengøringsgadget til i dag at være børnefamiliens bedste ven. Siden 2019 er den lille robot rullet ind i talrige danske stuer og er ifølge tal fra Danmarks Statistik nu er at finde i hele 478.512 husstande.

"Det vigtigste robotstøvsuger kan, er faktisk ikke at gøre rent, men at frigive tid. De første år, hvor den var på markedet, var det den gadgetglade onkel, der testede den af, men nu har rigtig mange set fidusen i den, og det handler også om vores prioriteringer af det sociale og fritiden," forklarer livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg.

Bedre, men ikke nok

Robotstøvsugerne er også blevet bedre de senere år, mener man hos Støvsugerbanden, der har solgt støvsugere i alverdens afarter siden 1962 og langer flere og flere robotter over disken.

"Robotstøvsugerne er klart blevet bedre og kan komme omkring hjørner og holde batteri væsentligt længere end for få år siden. Derfor er det et godt supplement i en travl hverdag, men man skal for guds skyld ikke bare smide sin gamle støvsuger ud. Det er blandt andet stadig kun den, der kan komme op i sofaen eller hen over listerne," lyder det fra Nicole Kiel Broch, der er direktør i Støvsugerbanden, hvor man også har haft mange robotstøvsugere til reparation de senere år.

"Hvis man har børn, der tager sand med ind fra legepladsen, er det en god idé lige at svinge den gamle Nilfisk. Robotten bliver hurtigere fyldt op og er bedst egnet til let støv og ikke de tungere støvsugningsopgaver," siger Nicole Kiel Broch, der har følgende gode råd til køb og pleje af robotstøvsuger:

Filtre er alfa og omega

Tjek om robotstøvsugeren har allergifilter, der forebygger husmider, skimmelsvamp og dyreallergi.

Når du tømmer beholderen for skidt, er det en god idé også at tage filteret op og banke det.

Årligt bør du vaske eller skifte motorfilter samt HEPA-filter, der sørger for at rense den luft, der kommer ud.

Nogle robotter har vaskbare filtre, mens andre skal skiftes ud med nye.

Tjek sugeevnen

Som med almindelige støvsugere afhænger resultatet af robottens arbejde også af sugeevnen.

Det ses på maskinens kilopascal (KPA), der svinger fra 2500 til 12.000.

Jo højere tal, des større sugeevne og jo renere hjem.

Gulvvask eller ej

Nogle robotstøvsugere kan også klare gulvvask, men brug ikke plejemidler og forvent, at det svarer til at moppe gulvet uden at skrubbe.

Ønsker man den funktion, bør man købe en selvstændig gulvvasker.

Skal passe til dit hjem

Se på maskinens valser og vælg dem, der passer til dit hjem. Har du flere forskellige gulvtyper, er multi surface bedst, da det fungerer på både tæppe og gulv.

Har du mange kvadratmeter, bør du vælge en robot med ’smart charging’, så den husker, hvor den kom til og starter samme sted, hvis ikke den kan nå det hele på én opladning.

Investér lidt mere og vælg et kendt mærke, så det er muligt at skaffe reservedele, hvis reparation skulle blive nødvendigt.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.