Udlicitering forringer arbejdsforholdene

Politik

28/03/2017 16:27

Det er ofte medarbejderne der betaler prisen for udlicitering i form af lavere løn og længere tid på offentlig forsørgelse. Det viser ny forskning, som KORA, Aarhus Universitet og RUC står bag.

Forskerne har fulgt 1.478 medarbejdere, der er gået fra at være offentligt til at være privat ansat i forbindelse med at en udlicitering blev vundet af et privat firma. I rapporten konkluderes det, at hvis der er besparelser ved udlicitering, ser de ud til at komme fra dårligere forhold for medarbejderne i form af lavere løn. Den lavere løn kan eventuelt være en følge af mindre arbejde.

International forskning peger i samme retning

I rapporten samles der samtidig op på internationale forskningsresultater. De peger på øget ledighed, en længere arbejdsuge uden kompensation, færre fuldtidsstillinger, højere arbejdstempo og lavere sundheds- og sikkerhedsstandarder, dårligere efteruddannelse og øget sygefravær. På den positive side nævnes, at udlicitering har ført til øget jobtilfredshed og bedre kontakt til ledelsen.  

Lyt til medarbejderne

Kost & Ernæringsforbundets formand, Ghita Parry, udtrykker bekymring for regeringens mål om at stadig flere velfærdsopgaver skal udliciteres. Hun anbefaler, at kommuner og regioner i stedet viser tillid til sine medarbejdere og bruger ressourcerne på at udvikle kvaliteten af de offentlige opgaver sammen med medarbejderne i stedet for at konkurrere.
- Det er som om, politikerne ikke forstår, hvor stort presset er. De skruer mere og mere ned for mulighederne for at gøre sit arbejde fagligt tilfredsstillende. Det går ud over borgerne. Men det går også ud over medarbejderne, som KORA’s nye rapport viser. 

Professionalisér udbudspolitikken

Rapporten får desuden FTF, Kost & Ernæringsforbundets hovedorganisation, til at opfordre regeringen til at ’droppe sine ideologiske kæpheste’ og i stedet lytte til forskerne, så hverken kvalitet eller arbejdsforhold forringes.

Hvis det offentlige alene fokuserer på pris ved udbud risikerer de nemlig at stå med en større regning på længere sigt. Det har en række eksempler fra danske kommuner vist, skriver FTF og peger på et behov for en professionalisering af udbudspolitikken, så der ikke kun er fokus på økonomi, men også på mennesker, kvalitet og medarbejdere.

Artiklen har været bragt på kost.dk

Mest Læste

Annonce