Undersøgelse af svindlen med udbytteskat: Flere svigt hos myndighederne

Ledelse

14/01/2018 18:43

Nick Allentoft

Ifølge undersøgelse var kontrollen med milliardudbetalinger så tynd, at det var i strid med forvaltningsloven.

Otte år før danmarkshistoriens største bedragerisag med svindel for 12,3 milliarder skattekroner kom for dagens lys, kendte Skatteministeriet til katastrofale huller i kontrollen med udbytteskat.

Det skriver Politiken.

I en omfattende advokatundersøgelse af sagen, der blev afleveret til Folketingets partier kort før jul, og som Politiken har gennemgået, beskriver et hold advokater en lang række svigt i både Skat og Skatteministeriet.

Ifølge advokaterne var kontrollen med milliardudbetalingerne så tynd, at det var i strid med forvaltningsloven.

Historierne om Skat

Læs meget mere om skandalerne og planerne med Skat på tema-siden her. 

Undersøgelsen viser også, at Skatteministeriet i hvert fald siden 2007 har kendt til den ulovlige praksis i kontrollen.

Ministeriets opfølgninger på de alvorlige advarsler har været utilstrækkelig, og at ministeriet har tilsidesat sin pligt til at føre udvidet tilsyn med Skat, lyder det.

Alligevel er der ingen, der kan drages til ansvar for de mange svigt, konkluderer advokaterne.

Sten Bønsing, der er lektor med speciale i forvaltningsret på Aalborg Universitet, påpeger, at typen af undersøgelse rummer begrænsninger.

- De har kun haft det materiale, som de har fået stillet til rådighed, og de har heller ikke haft mulighed for at krydstjekke informationerne ved at spørge ind til uoverensstemmelser, siger han til Politiken.

Ifølge både Sten Bønsing og Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret på Københavns Universitet, bør advokatundersøgelsen følges op med en kommissionsundersøgelse af sagen.

Efter advokaternes afrapportering er der hele Folketinget rundt også et ønske om, at sagen skal undersøges yderligere af en undersøgelseskommission.

Også skatteminister Karsten Lauritzen (V) bakker op om en kommissionsundersøgelse af sagen.

Han afviser, at advokatundersøgelsens form har haft konsekvenser for advokaternes mulighed for at placere et ansvar.

- Det ved man jo ikke, det kan også være, at kommissionen når frem til det samme resultat som advokatundersøgelsen, siger Karsten Lauritzen til Politiken.

 

OVERBLIK: Skat får nye hug for udbytteskat-skandale

Ingen kan stilles til ansvar for den svindel med udbytteskat, der fandt sted fra 2010 til 2015. Det konkluderede en advokatundersøgelse foretaget af advokatfirmaet Bech-Bruun i december.

I Politiken søndag siger to professorer i forvaltningsret, at advokatundersøgelsen bør følges op med en kommissionsundersøgelse af sagen.

Få et overblik over sagen her:

* Skat anmeldte i august 2015 skattesnyd med udbytteskat for omkring 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet. Siden har Skat flere gange opjusteret beløbet, som nu er oppe på 12,3 milliarder kroner.

* Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent. Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.

* I december 2016 vedtog et bredt flertal i Folketinget at iværksætte en uvildig advokatundersøgelse af forløbet omkring formodet svindel med udbytteskat for 12,3 milliarder kroner i perioden fra 2010 til 2015.

* Advokatundersøgelsen finder blandt andet: Skats kontrol med udbytteskat var utilstrækkelig, der var usikkerhed om ansvarsområderne, it-systemerne fungerede ikke tilfredsstillende og Skatteministeriets tilsyn var ikke godt nok.

* En række embedsmænd i både ministeriet og Skat er blevet vurderet, men advokatundersøgelsen "finder ikke grundlag for, at der indledes sag om disciplinært eller ansættelsesretligt ansvar mod de pågældende."

* Skats konstituerede direktør, Merete Agergaard, besluttede på baggrund af undersøgelsens anbefaling at gennemføre tjenstlige samtaler med en direktør og underdirektør.

* I sommeren 2017 nedsatte Folketinget en undersøgelseskommission, der skal granske en række af Skats skandalesager. Det blev samtidig besluttet, at advokatundersøgelsen om udbytteskat kan blive inddraget i kommissionens arbejde.

* En række tiltag skal dæmme op for problemet omkring udbytteskat. En ny enhed skal stå for udbetaling af alle anmodninger om refusion. Der skal gennemføres målrettet kontrol og øgede dokumentationskrav, og en analyseenhed skal reagere på atypiske udbetalinger.

* Ingen kan stilles til ansvar for svindlen. Men samme undersøgelse viser dog, at en nu fratrådt underdirektør i Skat undlod at påpege forkerte oplysninger over for skatteministeren og Folketinget.

Kilder: Skatteministeriet, Skat, advokatfirmaet Bech-Bruun, Ritzau.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce