"Jeg er ikke sikker på, at pensionskasserne vil investere mange penge i landbruget, hvis de ikke kan få et fornuftigt afkast. Og landbrugets problem er, at det ikke tjener penge," siger Venstres finansordfører Peter Christensen. Foto: Wikipedia.

V er ikke imponeret: Landbruget har brug for vækst

Politik

04/05/2015 14:25

Mikkel Sarka

Investeringerne skal nok komme af sig selv, hvis landmænd får lov at tjene flere penge, mener Venstre. Enhedslisten er ligeledes utilfredse med aftalen.

En investeringsfond på to milliarder kroner er fint nok, men det er ikke det, der for alvor er brug for, hvis dansk landbrug skal på fode. Sådan lyder bedømmelsen fra Venstre, efter at regeringen har præsenteret fonden Dansk Landbrugskapital.

Læs også: Regeringen enig med landbruget og den finansielle sektor om en øget indsats for udvikling af dansk landbrug

- Vi er sådan set tilfredse med alt, hvad man kan gøre for landbruget. Men vi mener ikke, at det er det, der skal til for at hjælpe landbruget for alvor, siger finansordfører Peter Christensen (V).

Staten skyder en halv milliard kroner i fonden, og regeringen regner med, at pensionsselskaberne herefter vil komme med halvanden milliard. Den egenkapital skulle gerne gøre det muligt at skaffe i alt op mod 10 nye milliarder til landbruget.

- Jeg er ikke sikker på, at pensionskasserne vil investere mange penge i landbruget, hvis de ikke kan få et fornuftigt afkast. Og landbrugets problem er, at det ikke tjener penge, fastslår han.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen er enig med partifællen Peter Christensen. Ifølge ham kan en investeringsfond på to milliarder kroner ikke stå alene, når det gælder hjælp til kriseramte landmænd.

- Jeg hilser det velkommen, at der nu tages initiativ, men det kan ikke stå alene. Hvis vi ikke hurtigt giver dansk landbrug nogle vilkår, som de udenlandske konkurrenter har, så hjælper en sådan finansiering ikke, siger Lars Løkke Rasmussen til Ritzau.

Han mener, at krisen i dansk landbrug stikker dybere end de finansieringsproblemer, som den nye fond vil forøge at afhjælpe.

- Dette initiativ fra regeringen forbliver virkningsløst på den lange bane, hvis ikke man ret hurtigt sørger for nogle ordentlige rammevilkår. Det vil regeringen ikke, siger Lars Løkke Rasmussen.

Hvis han vinder valget, vil Venstre og blå blok gennemføre en plan med 16 punkter, som skal forbedre landbrugets vilkår.

Blandt de centrale punkter i planen er, at landmændene skal have mulighed for at gøde mere på markerne for på den måde at øge produktionen. Derfor ønsker partierne en udfasning af "de vidtgående danske særregler for gødning". 

Også vilkårene for svineproducenterne skal forbedres. De skal have lov til at have lige så mange dyr per hektar, som EU tillader. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har tidligere kaldt forslagene et anslag mod miljøet, fødevaresikkerheden og dyrevelfærden.

- En dansk landmand må kun have 1,4 dyr per hektar, men tager du syd for grænsen, må du have 1,7 dyr per hektar. Det koster omsætningsmæssigt, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Gennemfører vi den pakke med 16 punkter, er det også et signal til alle om, at vi for alvor tror på dansk landbrugs fremtid, og det er et signal til de finansielle institutter om, at man godt kan investere på almindelige vilkår i dansk landbrug.

Enhedslistens landbrugsordfører, Per Clausen, skoser regeringen for at støtte "industrilandbruget".

- Desværre vælger regeringen i stedet at sende endnu flere penge efter et landbrug, som på ingen måder er bæredygtigt, siger Per Clausen i en pressemeddelelse.

Enhedslisten vil skabe en jordbrugsfond, så unge landmænd kan dyrke jorden med hensyn til natur, miljø og dyrevelfærd, påpeger han.

- Det har regeringen afvist. I stedet fortsætter man ud ad de fladtrådte stier. Til skade for beskæftigelse, miljø, natur og dyrevelfærd, siger Per Clausen.

Nationalbanken fastslog sidste år, at dansk landbrug er meget forgældet, fordi erhvervet har haft en prisboble på landbrugsjord. Samlet set skylder landmænd over 350 milliarder kroner væk.

Mest Læste

Annonce