Vi vil ikke have discount-ældrepleje

Velfærd

16/01/2014 14:45

Freja Eriksen

Rådmand Jette Skive (DF) vil have længere praktik og bedre uddannelse til social- og sundhedshjælperne.

”Liv, død, smerte, sorg, ensomhed og komplekse sygdomsforløb. Det er ikke småting, social- og sundhedshjælperne skal kunne håndtere, og derfor er det grotesk, at regeringen nu vil afkorte skoleforløbet for netop social- og sundhedshjælperne. Det kommer til at betyde, at mange bliver sendt ud i virkeligheden efter blot 15 ugers skolegang,” siger sundheds- og omsorgsrådmand i Aarhus Kommune Jette Skive.

Hun kalder regeringens forslag ”Faglært til fremtiden” uigennemtænkt og frygter, at resultatet bliver discount-ældrepleje:

”Det er meget modsatrettet, at man med den ene hånd udskriver patienter tidligere fra hospitalerne og dermed lægger en krævende plejeopgave over på blandt andet personalet i ældreplejen, mens man med den anden hånd skærer i den uddannelse, der skal klæde dem på til at håndtere opgaven.”

I stedet for at reducere eller komprimere uddannelsen, mener rådmanden, at regeringen i den nye reform bør tænke læring på en ny måde.

”For mange er skolebænken og tykke bøger ikke den bedste måde at lære på. I stedet kunne svaret være en længere praktikperiode og mere læring i praksis. Det vil både kunne mindske frafaldet og forbedre ældreplejen. Man skal også huske på, at omsorg og hjertevarme ikke er noget, man kan læse sig til. Derfor giver det god mening, at faglighed i praksis går hånd i hånd med, at eleverne kan se, mærke og føle, hvad god ældrepleje er,” siger Jette Skive.

Baggrund

I udspillet ”Faglært til fremtiden” foreslår regeringen en ny erhvervsuddannelse for voksne. Forslaget indebærer, at voksne, der allerede har en uddannelse eller har relevant arbejdserfaring, skal kunne tage en erhvervsuddannelse på kortere tid end de unge.

Regeringens udspil lægger også op til at unge under 25 kan få afkortet en del af uddannelsens grundforløb, hvis de kommer med relevant erfaring.

Fakta

  • Aarhus Kommunes magistratsafdeling for Sundhed og Omsorg indgår hvert år uddannelsesaftaler med ca. 600 nye SOSU-elever.
  • Ved det seneste optag af nye SOSU-hjælperelever i januar 2014 var ca. 40 % af eleverne, som blev ansat i Aarhus Kommune, over 25
  • Gennemsnitligt er frafaldet på erhvervsuddannelserne omkring 50 %. Blandt SOSU-elever ansat i Aarhus Kommune er frafaldet omkring 40 %

 

Mest Læste

Annonce