En undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser, at stadigt færre føler sig stressede. Det skriver arbejdsgiverne i deres online nyhedsmedie Agenda i artiklen Færre beskæftigede føler sig stressede.
Det er jo dejlige nyheder for sådan en som mig, der repræsenterer en institution med et erklæret mål om at styrke fastholdelsen på arbejdsmarkedet, bl.a. ved at hjælpe virksomheder og jobcentre med at håndtere stress. Tør jeg tro, at denne nyhed nu fører bevis for, at vores arbejde har gjort en markant forskel?
Næppe, desværre. For mens Agenda godt nok beretter om færre stressede, fortæller en anden nyhed, at det går værre end nogensinde! Nyheden er en undersøgelse lavet af analysefirmaet Wilke for avisen.dk med overskriften ’Rekord mange frygter, at jobbet knækker dem’.
Seks ud af ti frygter ifølge denne nyhed, at jobbet knækker dem, og avisen.dk citerer erhvervspsykolog Majken Blom Søefeldt for, at det primært skyldes det psykiske arbejdsmiljø.
Nu er stress og psykisk arbejdsmiljø ikke helt det samme, men forvirringen melder sig alligevel. Når man vurderer det psykiske arbejdsmiljø, skal man nemlig også undersøge, om der er stress på arbejdspladsen eller ej, og det fører til at spørge:
Går det egentlig værre eller bedre med det psykiske arbejdsmiljø på de offentlige og private arbejdspladser!?
Jeg ville gerne kunne sige, at det går bedre, men jeg tror det ikke. Vi hører noget andet i CABI. Som en af vores samarbejdspartnere, der repræsenterer flere tusinde ledere med personaleansvar udtrykker det:
”Medarbejderne rundt omkring er gasblå i ansigtet, og der er ingen til at aflaste dem. Bedre bliver det ikke af, at krisen får mange medarbejdere til at prøve at bide det i sig – for hvem vil gøre sig synlig som kandidat til den næste fyringsrunde?”