App holder øje med dit hashforbrug

Velfærd

04/03/2014 15:09

Freja Eriksen

Helsingør Rusmiddelcenter har udviklet Danmarks første gratis mobilapplikation, der skal hjælpe unge mennesker med at få et overblik over deres forbrug af hash. APP’en er tænkt som en øjenåbner for de unge og som en genvej til at søge professionel hjælp, hvis de har behov for det.

Hashtrack. Det er navnet på den nye APP, som Helsingør Rusmiddelcenter netop har udviklet og sendt ud i cyberspace til fri afbenyttelse. APPen er den første af sin slags i Danmark fungerer som en slags digital bogholder, der kan holde regnskab med, hvornår og meget hash, brugeren ryger og med hvem rygningen typisk foregår. Alt, hvad der bliver tastet ind af oplysninger, bliver omdannet til statistik og data, der forhåbentlig kan være lidt af en øjenåbner for de unge:

- Jeg tror, at mange unge mennesker går rundt og tænker ”neeej, jeg ryger ikke så meget. Jeg har styr på det.” Men virkeligheden kan ofte være en anden, og det håber vi, APP’en kan afsløre for dem, siger Flemming Licht, der er projektleder i Helsingung ved Helsingør Rusmiddelcenter, der tager sig af kontakten til de unge.

Han vurderer, at der i Helsingør Kommune er omkring 2500 unge mennesker i Helsingør Kommune der har prøvet at ryge hash eller været i miljøer, hvor hash er naturligt forekommende. Heraf er det dog kun en mindre gruppe, der er i reel fare for at udvikle et forbrug, derr påvirker deres liv negativt.

- Langt de fleste af de unge, der prøver at ryge hash stopper af sig selv igen, eller får hjælp fra familie eller venner, hvis de kommer ud i et overforbrug. Men der er en gruppe på  måske 500 mennesker, der har brug for professionel hjælp. Dem er vi klar til at hjælpe, lyder opfordringen fra Flemming Licht.

APP til behandling

I det øjeblik den unge, der er storforbruger af hash indser, at forbruget er ude af kontrol, kan han eller hun søge hjælp hos Helsingør Rusmiddelcenter. Centeret har udviklet en ”behandlerversion” af APP’en, som kan modtage de data, den unge selv har tastet ind. På den måde kan den unges egne registreringer danne grundlag for et behandlingsforløb, der i sidste ende kan gøre den unge stoffri.

Sideløbende med APP’en har Helsingør Rusmiddelcenter udviklet et særligt behandlingssystem, der skal hjælpe brugeren til at holde fast i behandlingen. Systemet er inspireret af det amerikanske FIT-koncept, der hele vejen igennem behandlingen sørger for at inddrage brugeren og bede ham eller hende om feedback.

Projektleder Flemming Licht forventer sig meget af de nye tekniske tiltag:

- Jeg tror og håber, at Hashtrack-APP’en kan være med til at gøre unge mennesker opmærksomme på deres eget forbrug og samtidig opfordre dem til at søge behandling, hvis de oplever, det er svært at fastholde rygestoppet. Her vil FIT-behandlingsprogrammet så være med til at sikre, at de ikke forlader behandlingen i utide.

FAKTA

Hashtrack
Hashtrack er udviklet af Helsingør Rusmiddelcenter i samarbejde med EDB firmaet Vestnet. Undervejs har Knowledge Lab fra Syddansk Universitet bidraget med viden om selftracking og Center for Rusmiddelforskning bliver inddraget, når der er høstet erfaringer med APP’en.

Sådan henter du Hashtrack-appen
I første omgang er Hashtrack kun tilgængelig på telefoner med Android-styresystemer.Her henter du APP’en i play. Har du en iPhone, kan du i løbet af ugen hente APP’en på APP-store. Det skyldes, at der er en længere godkendelses procedure.

Feedback Information Treatment – FIT
Denne behandlingsform baserer sig på brugernes egne input og evalueringer. Feedbackmuligheden gør, at brugeren forbliver i behandlingsforløbet. Helsingør Rusmiddelcenter er en af de første Rusmiddel-institutioner herhjemme til at implentere et behandlingssystem, så det dækker hele organisationen.

FIT – er udviklet af Scott Miller, og er et system, der via 8 enkle spørgsmål, skal være med til at fastholde klienterne i behandlingsforløbet. Scott Millers erfaringer viser, at frafaldet kan mindskes med helt op til 75%. På den måde spares der tid for klienterne og penge for systemet.

Støtte fra Helsingør Kommunes innovationspulje
Projektet er støttet med 50.000 kroner af Helsingør Kommunes innovationspulje. Puljen har blandt andet til formål at give støtte til at udvikle løsninger til nye og ændrede krav og behov fra borgerne. Det er i det hele taget Helsingør Kommunes mål at skabe en innovationskultur for at blive bedre rustet imødekomme nogle af de udfordringer, kommunerne i disse år står overfor.

 

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.