Det har været småt med reelt sommervejr indtil videre i juni.
Ikke desto mindre har der da været solskinstimer i ny og næ, og UV-indekset har da også været over 3, oftest over 4 (målt i København).
Selvom det måske ikke ligefrem skriger efter, at man skal ligge og slikke sol, når temperaturerne ikke er højere, og det blæser en halv pelikan, er det faktisk stadig nødvendigt med solbeskyttelse.
Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne anbefaler således, at man beskytter sig i solen, hvis UV-indekset er over 3.
Men hvad hvis du arbejder? Skal du så selv betale i dyre domme for tube efter tube af solcreme?
Ikke nødvendigvis!
Kan være arbejdsgivers ansvar
Fagbladet FOA har undersøgt reglerne og er blandt andet dykket ned i Arbejdstilsynets retningslinjer for netop situationen med solbeskyttelse.
Her bliver det interessant, for under retningslinjerne står der, at hvis dit arbejde ikke kan henlægges til skygge eller til et tidspunkt af dagen, hvor solen ikke står højt på himlen, skal arbejdsgiveren sikre, at udsættelsen for solens stråler, ikke udgør en fare for sikkerhed og sundhed.
Almindelig beklædning som dækker arme og ben, arbejdshandsker samt eventuelt anvendelse af hovedbeklædning med en skygge, som dækker ansigt og nakke, vil normalt kunne være tilstrækkelig beskyttelse mod solen.
Men der kan være steder, hvor det ikke er praktisk muligt at beskytte sig med beklædning (fx hænder og ansigt). Her kan det være nødvendigt med solcreme, og i disse tilfælde har arbejdsgiveren faktisk PLIGT til at stille solcreme til rådighed!
Vær opmærksom på, at UV-indekset som regel er højest i Danmark mellem kl. 12 og 15. Det vil altså sige, at det typisk er i dette tidsrum, det er vigtigst med solbeskyttelse.
Desuden skal det også nævnes, at din arbejdsgiver naturligvis ikke er forpligtet til at betale for solcreme, hvis UV-indekset er under 3, og når du har fri.