Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Den kan koste dig jobbet: Kender du 120-dages-reglen?

Arbejdsliv

09/06/2024 17:50

J. Bøgen

Snart skal en sag om netop den regel prøves ved Højesteret.

Denne artikel blev første gang publiceret d. 15/12 2023.

I denne tid er der mere flere tomme kontorpladser rundt om i landet, end man måske er vant til.

Der er sikkert mange, der har valgt at tage en lang juleferie, men en særdeles afgørende faktor i det begrænsede fremmøde rundt omkring på arbejdspladserne er uden tvivl, at Danmark er ramt af sygdom.

5 luftvejssygdomme er i omløb for tiden, og danskere må lægge sig under dynen på stribe med løbende næse, hoste, ondt i hele kroppen, feber og alt det andet ubehagelige, vi kender fra influenza, corona, forkølelser og hvad der ellers er derude.

Det er ikke unormalt, at man må melde sig syg i over en uge, når man bliver ramt af sådan en omgang, og der er uden tvivl mange arbejdsgivere, der er frustrerede rundt omkring - men de kan jo ikke gøre noget, og deres arbejdere ville nok hellere end gerne skifte sygdommen ud med at være tilbage på kontoret.

Men hvor længe skal man egentlig være syg, før det faktisk er lovligt for en arbejdsgiver at opsige dig?

Bare rolig, du er ikke i risiko på grund af en influenza her i december, medmindre du altså har været ekstraordinært meget syg i løbet af 2023.

120-dages-reglen

I funktionærloven finder du 120-dages-reglen.

Den betyder, groft sagt, at en arbejdsgiver kan fyre en medarbejder med en m¨neds varsel, hvis vedkommende har fået løn under sygdom i samlet 120 dage i løbet af de forgangne 12 måneder.

Det er ligegyldigt, hvor længe vedkommende har været ansat, men reglen gælder til gengæld kun, hvis det står specifikt skrevet i ansættelseskontrakten.

Og nu er en sag om netop 120-dages-reglen faktisk nået hele vejen til Højesteret.

Umiddelbar tilknytning

Ifølge TV 2 handler sagen om en kvindelig funktionær, der over en periode på 12 måneder havde haft 120,17 sygedage med løn.

Det er fakta, så det kan der ikke rigtig rykkes ved, men sagen handler i stedet om timingen af opsigelsen.

Fra december 2017 og frem til d. 11. september 2018 havde hun været helt eller delvist sygemeldt og nåede altså op over den famøse 120-dages-grænse.

Hun vendte tilbage til arbejdet d. 12. september, men sygemeldte sig igen d. 1. oktober. To dage efter kommer hun tilbage oå arbejde, og d. 29. oktober blev hun igen syg.

Og netop den dag blev hun opsagt med henvisning til 120-dages-reglen - altså godt halvanden måned efter den 120. sygedag.

Kvinden mener ikke, opsigelsen blev givet umiddelbart efter, hun havde krydset 120-dages-reglen, og derfor lagde hun sag an mod arbejdsgiveren sammen med sin arbejdsgiver.

I Byrretten blev arbejdsgiveren frikendt, i landsretten fik kvinden medhold - og nu er sagen altså nået hele vejen til Højesteret.

Mest Læste

Annonce