Danskerne omsatte i juni for 29,6 milliarder kroner med deres dankort, og selvom det er 3,1 procent mere end i samme måned sidste år, skaber det bekymring hos to bankøkonomer.
Korrigerer man tallet for sæsonudsving og pengeoverførsler, er der nemlig tale om en fald på to procent fra maj til juni, påpeger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.
- Det er lidt øv. Det bliver ikke mindre øv, når man dertil kan se, at dankortomsætningen nu er faldet i såvel april, maj og juni. Det er således også meget, der tyder på, at privatforbruget er taget på sommerferie, skriver han i et notat.
Ifølge økonomens opgørelser betyder det, at dankortomsætningen eksklusiv overførsler er faldet med 1,7 milliarder kroner siden marts. Det svarer til et fald på 5,8 procent.
- Det må siges at være en smule bekymrende med tanke på, at det ellers netop er privatforbruget, der for alvor skal holde gang i opsvinget, konstaterer Tore Stramer, som tilføjer:
- Den seneste måneds fald i dankortforbruget kan derfor godt være et ilde varsel om, at opsvinget allerede nu er ved at miste fart.
Også Danske Banks privatøkonom Las Olsen finder tallene bekymrende.
- Med dagens tal er det vores bedste bud, at privatforbruget direkte faldt i andet kvartal af 2015, skriver han, inden han dog påpeger:
- Faldet kommer efter et halvt år med forholdsvis kraftig fremgang i privatforbruget og er ikke noget tegn på, at opsvinget så er overstået. Men det er en påmindelse om, at det næppe er et kraftigt forbrugsopsving, der for alvor skal drive væksten i Danmark.
Las Olsen konstaterer, at stigende realindkomst, høj forbrugertillid, lave renter og stigende huspriser alt sammen taler for, at privatforbruget burde stige.
- Men på den anden side har vi forbrugere stadig en meget stor gæld med fra sidste opsving set i forhold til værdien af vores boliger, påpeger han.
Derfor forventer økonomen, at danskerne denne gang ikke vil låne sig til et øget forbrug, men at det er lønningerne, der skal drive forbruget frem.
Hos Nykredit fastholder Tore Stramer dog optimismen.
- Vi beholder dog fortsat ja-hatten på og forventer en ny fremgang i privatforbruget over de kommende måneder, skriver han.
/ritzau/