Embedsmænd forlader styrelse efter Eritrea-sag

Ledelse

20/03/2015 08:16

Nick Allentoft

De to sygemeldte embedsmænd fra Eritrea-sagen har indgået fratrædelsesaftaler med Udlændingestyrelsen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De to embedsmænd, som offentligt tog afstand fra den kontroversielle landerapport om Eritrea, vender ikke tilbage til Udlændingestyrelsen.

Dansk Magisterforening meddeler fredag morgen, at der er forhandlet fratrædelsesaftaler på plads for Jens Weise Olesen og Jan Olsen, som begge var ansat i styrelsens landedokumentationskontor.

- Jeg tager hul på min pension lidt tidligere end forventet, forklarer Jens Weise Olesen i en pressemeddelelse fra magisterforeningen.

Fagforbundet oplyser, at begge embedsmænd er fritstillede, men de ønsker ikke at kommentere indholdet af fratrædelsesaftalerne over for Ritzau.

- Det var ikke det, jeg ønskede, men det ville være for svært at vende tilbage til mit arbejde i styrelsen, efter det der er sket. Det vigtigste for mig i denne her sag er, at jeg har bevaret min faglige integritet, og det synes jeg, at jeg har, siger Jens Weise Olesen.

             Mere om Eritrea-sagen

Politiko.dk skriver, at den 63-årige Jens Weise Olesen får løn frem til udgangen af september 2016, mens 43-årige Jan Olsen vil blive betalt til og med maj næste år.

Sidstnævnte har desuden fået bevilget en masteruddannelse på Københavns Universitet.

De to embedsmænd var i efteråret udsendt til Eritrea på en såkaldt fact finding mission for at indsamle oplysninger til brug i behandlingen af asylansøgninger fra borgere i det østafrikanske land, som var voldsomt stigende i antal.

Efter missionen blev de begge sygemeldt, ligesom de modtog skriftlige advarsler, som siden er blevet trukket tilbage.

Samtidig valgte de offentligt at kritisere den rapport, som blev skrevet på baggrund af missionen.

Dansk Magisterforening glæder sig over aftalerne, men forhandlingsdirektør Lotte Spanggaard understreger, at man ikke betragter sagen som afsluttet.

- Ansættelsessagen slutter her, men det er klart, at vi er bekymrede over forholdene i styrelsen efter det pressede forløb, vi har været vidner til. Jeg ser frem til, hvad der kommer ud af ombudsmandens undersøgelser af Eritrea-sagen, siger hun.

 

Overblik: Eritrea-sagen kort fortalt To embedsmænd har nu endegyldigt forladt Udlændingestyrelsen oven på Eritrea-sagen. Få overblik over den her 

De to embedsmænd, der protesterede mod Udlændingestyrelsens fremgangsmåde i Eritrea-sagen, har nu endegyldigt forladt styrelsen. 

Her kan du få er overblik over, hvordan det østafrikanske land pludselig blev et stort politisk emne i Danmark.

* I løbet af sommeren 2014 vokser antallet af asylsøgere fra Eritrea voldsomt.

* En del af asylsøgerne har nægtet at arbejde i nationaltjenesten - en slags værnepligt.

* I august sætter Udlændingestyrelsen sagsbehandlingen i ro, indtil forholdene i landet er undersøgt.

* I oktober rejser en delegation fra Udlændingestyrelsen på en såkaldt "fact-finding-mission".

* 25. november konkluderer Udlændingestyrelsen, at hjemsendte, der har forladt Eritrea illegalt eller unddraget sig militærtjeneste, ikke behøver at frygte forfølgelse fra de eritreiske myndigheder.

* 30. november undsiger en britisk professor rapporten. Han mener, at hans udtalelser er blevet misbrugt og fordrejet.

* 5. december: To ansatte i Udlændingestyrelsen, der var med på rejsen til Eritrea, melder sig syge. Begge har også modtaget en skriftlig advarsel.

* 5. december: Justitsminister Mette Frederiksen (S) beder Udlændingestyrelsen om en redegørelse.

* 7. december: Venstre kræver en undersøgelse af justitsminister Mette Frederiksen (S) og hendes forgænger Karen Hækkerups (S) involvering i sagen. Forslaget bakkes op af et politisk flertal.

* 8. december: Endnu en kilde til rapporten tilslutter sig kritikken. Han mener, at konklusionen er konstrueret og inhuman.

* 9. december: Udlændingestyrelsen oplyser, at den justerer på de forhold, der gør sig gældende, når eritreere søger om asyl i Danmark. Illegal udrejse og unddragelse af national tjeneste kan nu som udgangspunkt danne grundlag for asyl.

* 9. december: En af rapportens sygemeldte forfattere kalder den i flere medier for "makværk" og bekræfter over for Berlingske, at den efter hans opfattelse blev til under pres "oppefra".

* 10. december: Justitsminister Mette Frederiksen (S) afviser, at hun har blandet sig i arbejdet med rapporten.

* 26. januar 2015: Nye tal viser, at 119 eritreere har fået asyl, og kun tre har fået afslag, siden Udlændingestyrelsen genoptog asylbehandlingerne i december, som havde været sat i bero siden august.

* 10. februar: Justitsministeriet ophæver advarslerne til de to embedsmænd, som har været med til at udarbejde rapporten og sygemeldte sig 5. december 2014.

* 20. marts: Dansk Magisterforening meddeler, at man har forhandlet fratrædelsesordninger for de to embedsmænd.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.