Det fremgår ifølge Ugebrevet A4 af en ny undersøgelse, som Gallup Europe har foretaget af innovationen i de 27 medlemslande for den EU-finansierede forskningsinstitution Eurofound. Undersøgelsen er baseret på svar fra næsten 30.000 europæiske erhvervsledere og repræsentanter for lønmodtagere i den private sektor.
Tallene placerer Danmark på førstepladsen med flest virksomheder, der siden begyndelsen af 2010 har indført nye eller væsentligt forbedrede arbejdsprocesser. Det har over halvdelen - 52 procent - af de danske virksomheder. Men kun lidt over en tredjedel - 36 procent - af virksomhederne i EU som helhed.
Helt i top er vi også med udviklingen af nye produkter eller tjenesteydelser. Det kan 55 procent af danske virksomheder bryste sig af at have gjort siden begyndelsen af 2010. Gennemsnittet for EU er noget mere beskedne 41 procent.
I Dansk Erhverv har direktør Christian T. Ingemann svært ved at skjule sin begejstring.
»Undersøgelsen bekræfter, at Danmark er blandt de førende til at omsætte viden og energier til arbejdsprocesser og produkter, som giver en forretningsmæssig værdi,« siger han.
Christian T. Ingemann uddeler gerne roser til regeringen for at hjulpet virksomhederne til den europæiske førerposition. Det er sket ved at samle den hjælp, der tidligere var spredt på forskellige offentlige aktører. »Virksomhederne har fået lettere adgang til forskning og rådgivning på deres områder. Vi er meget optaget af, at den forskning, som bedrives på forskningsinstitutionerne, kommer erhvervslivet til gode. Derfor er vi også meget glade for etableringen af Danmarks Innovationsfond, som er endnu et skridt i den rigtige retning,« siger han.
Også Jakob Engel-Schmidt, ordfører for innovation og iværksætteri i oppositionspartiet Venstre, anerkender regeringens indsats for at fremme innovation.
»Roser til regeringen for at have tænkt sig godt om. Det er utrolig vigtigt, at den viden, der findes, omsættes til nye produkter og serviceydelser. Og der er ingen tvivl om, at disse tal lover godt for dansk erhvervsliv. Det er utrolig positivt, at vi på bagkant af krisen kan finde så stor innovationskraft blandt danske virksomheder,« siger han.
Erhvervs- og vækstordfører for regeringspartiet Socialdemokraterne Benny Engelbrecht er glad og stolt over, at ideerne blomstrer i dansk erhvervsliv. Han peger på de otte vækstteam, som regeringen har nedsat.
»I de otte vækstteam har vi bedt erhvervsliv og fagbevægelse om at spille ind med, hvad de mener, der skal til for at gøre tingene bedre på netop deres område. Det har skabt en detaljeret, men samtidig helhedsorienteret indsats på tværs af ministerområder for at lette erhvervslivets vilkår,« siger erhvervs- og vækstordføreren, der forventer, at tallene vil se endnu bedre ud om nogle år.