Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil fjerne EU-borgeres ret til at optjene en del af deres dagpenge i andre EU-lande.
Men en undersøgelse fra LO tyder nu på, at det er meget få EU-borgere, der benytter sig af denne ret. Det skriver Information.
LO har undersøgt seks danske a-kasser, og a-kasserne anslår, at mellem 13 og 15 EU-borgere med udenlandsk statsborgerskab blandt deres medlemmer sidste år gjorde brug af muligheden for at optjene en del af deres dagpenge-anciennitet i et andet EU-land for derefter at tage til Danmark og få udbetalt danske dagpenge.
Selv om undersøgelsen delvist er baseret på et skøn, vurderer LO selv, at "der er tale om en indikation på, at "problemet" er meget begrænset i Danmark".
For Enhedslistens Finn Sørensen er det imidlertid ikke antallet, der er afgørende.
- Det er det heller ikke i forhold til børnechecken. Det er princippet i det, og vi gør det for at få en klar linje i Danmarks holdning til udlændinges adgang til velfærdsydelser, siger han til Information.
De danske regler betyder i dag, at EU-borgere kan optjene hovedparten af retten til dagpenge i deres hjemlande. De skal dog have arbejdet tre måneder i Danmark. For danske borgere gælder, at de skal arbejde sammenlagt 52 uger inden for tre år.
Også 3F's a-kasse, der ikke indgår i LO-undersøgelsen, har spurgt cirka halvdelen af deres lokale afdelinger om, hvor mange EU-borgere, der får udbetalt dagpenge på baggrund af anciennitet fra andre lande. Og resultatet er det samme.
- Det er bestemt ikke voldsomme tal, vi ser, siger Eva Obdrup, forretningsordfører i 3F's a-kasse, til Information.
Hun understreger dog, at der er tale om et upræcist skøn.
/ritzau/