Blomster foran Københavns Synagoge den 15. februar efter skyderiet, hvor den danske jøde Dan Urzan blev dræbt.

Far til gerningsmand "Jeg er ligeså chokeret som resten af verden"

Politik

16/02/2015 14:06

Suleman Haider

Han fik det at vide af politiet, som ringede til ham. Derefter blev han fyldt med chok. Sådan siger faren til Omar Abdel Hamid el-Hussein, da Jyllands-Posten i dag møder ham i døren til hans lejlighed et sted i København.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

”Jeg er ligeså chokeret som resten af verden er. Jeg fik det at vide af politiet, som ringede til mig,” siger faren, og forklarer, at han ikke ønsker at uddybe sagen mere.

Faren ønsker at være anonym, men Jyllands-Posten kender hans navn.
Ifølge flere kilder var Omar Abdel Hamid el-Hussein en del af bandemiljøet omkring Mjølnerparken på Nørrebro i København. Han har også tidligere været dømt for at særdeles voldsomt knivstikkeri, ligesom flere medier skriver, at han var aktiv thai-bokser.

Omar Abdel Hamid el-Hussein døde sent lørdag nat efter en skudveksling med politiet foran opgangen på Svanevej 1.
Siden har politiet været i gang med flere ransagninger rundt omkring i København. I dag er to personer blevet varetægtsfængslet i 10 dage. De er blandt andet været sigtet for at have været med til at fremskaffe våben til Omar Abdel Hamid el-Hussein.  

Terror-gerningsmand kan ikke dømmes

Da politiet tidligt søndag morgen skød og dræbte den 22-årige Omar Abdel Hamid El-hussein, blev det samtidig umuligt i juridisk forstand nogensinde at afgøre, om han var gerningsmanden til lørdagens terrorangreb mod et debatmøde i kulturhuset Krudttønden på Østerbro og det senere attentat mod en vagtmand ved synagogen i Krystalgade. Det skriver Jyllands-Posten.dk.

"Når politiet har dræbt den formodede gerningsmand, kan han af gode grunde ikke stilles for en dommer. Derfor ender sagen sandsynligvis med, at politidirektøren, efter bestemmelserne i Retsplejelovens paragraf 749 stykke to, lukker sagen," forklarer advokat Niels Henrik Kromann, der selv har en fortid som anklager ved Rigspolitiet og i dag er forsvarsadvokat.

Paragraffen i Retsplejeloven giver politiet mulighed for at stoppe efterforskningen, hvis den mistænkte ikke har været formelt sigtet, og hvis politiet ikke mener, at det tjener noget formål at fortsætte efterforskningen.
Omar Abdel Hamid El-hussein var ifølge pressemedarbejder Steen Hansen ved Københavns Politi endnu ikke blevet sigtet for angrebene, da han søndag morgen blev dræbt af politiet.
"Dermed er det politiet, som de-facto kommer til at afgøre skyldsspørgsmålet", forklarer Niels Henrik Kromann.

Ifølge forsvarsadvokaten Bjørn Elmquist vil politiets efterforskning sandsynligvis levere en overvældende række af beviser og indicier, der peger på El-Hussein som den skyldige. Ligeledes vil Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som altid skal efterforske, når politiet har skudt på en borger, formodentlig konkludere, at det var berettiget, at betjentene dræbte Omar Abdel Hamid El-hussein.
"Men da han er død, kan skyldsspørgsmålet ikke bringes for en domstol. Dermed vil El-Hussein aldrig kunne dømmes som den skyldige i forbrydelserne", forklarer Bjørn Elmquist og fortsætter:
"Hvis Omar El-Husseins pårørende ønsker ham renset for mistanke, er de henvist til at anlægge et civilt søgsmål mod politiet, hvor de kan forlange, at politiet anerkender, at han er uskyldig".

 

 

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.