Dagbladets gennemgang af volds- og trusselssager, der har været omtalt i avisen, viser nemlig, at der i Helsingør Kommune har været fire sager alene de sidste seks måneder af sidste år.
Den tiltagende trussel overfor medarbejderne står i skærende kontrast til udtalelsen fra den tidligere chef for borgerservice, Pernille Madsen, den 29. januar, 2010. Her holdt medarbejderne et minuts stilhed i respekt for den knivdræbte socialrådgiver, der mistede livet på en parkeringsplads foran sin arbejdsplads, Jobcentret i Holstebro.
Og det var i den forbindelse, at den tidligere jobcenterchef til HD sagde: - Heldigvis er det rigtigt sjældent, at vi oplever en truende adfærd fra de borgere, vi har med at gøre. Herefter har der været flere omtalte sager om vold og trusler mod kommunalt ansatte i Helsingør. I november 2011 omtaler HD en 20-årig mand, der fortvivlet over at have fået nej til et job, truede med at tage toget til København og stikke ild til sig selv på Christiansborg.
Det bekymrede personale kontaktede politiet, der fik sporet den selvmordstruede mand via hans mobiltelefon. Få måneder efter, den 5. januar i år, bliver en 26-årig mand dømt for trusler af meget skræmmende karakter overfor sagsbehandlere i socialforvaltningen i Helsingør. Den 26-årige truede med, at han ( ligesom i Holstebro, som han sagde, red.) ville maje alle forvaltningens medarbejdere ned, én for én. Dagen efter, den 6. januar i år, blev en 37-årig mand dømt for at have overfaldet en rådighedsvagt fra socialforvaltningen i Helsingør.
De to medarbejdere, der i går blev overfaldet med en økse, er begge medlemmer af HK. I HK Kommunal Hovedstaden, som medarbejderne i Helsingør hører under, oplever man ifølge formanden, at medarbejderne i kommunerne nu er spændt så hårdt for, at mange har svært ved at se sig selv i øjnene på grund af de økonomiske stramninger, som politikerne beder dem om at administrere. - Hvorfor går borgernes afmagt ud over mine medlemmer?
Det har jeg tænkt meget over. Vi er gennem nogen tid tudet ørerne fulde af, hvor uduelige og umenneskelige, medarbejderne er. Jobcentrenes medarbejdere er jo blevet symbolet på de besparelser, der gør, at mange borgere ikke længere kan få diverse ydelser, som gør, at de kan føre et anstændigt liv. Det er ikke de pågældende medarbejdere, men det fundament, de har fået at arbejde på, der er noget galt med, siger Winnie Axelsen, formand for HK Kommunal Hovedstaden, hvor Helsingør udgør et af de i alt 27 jobcentre i Storkøbenhavn og Nordsjælland.
Hun tilføjer, at antallet af sygemeldinger blandt de ansatte vokser på grund af de stramninger, medarbejderne skal gennemføre. - Hvis kulturen i en kommune er sådan, at der er højt til loftet og tid til borgerne, så får man også et anderledes reaktionsmønster fra borgerne, siger Winnie Axelsen.