Sagerne om nepotisme i Forsvarets øverste lag knopskyder nu til også at omfatte både forsvarschefen og Forsvarsministeriets departementschef.
Både forsvarschef Bjørn Bisserup og departementschef Thomas Ahrenkiel er blevet undersøgt af Kammeradvokaten, der er statens advokat. Han retter kritik mod begge.
Thomas Ahrenkiel sad i 2016 med ved et møde, hvor hans daværende kæreste og nuværende hustru blev tildelt et engangsvederlag på 75.000 kroner.
Ifølge undersøgelsen sagde Ahrenkiel ikke noget på mødet, men Kammeradvokaten understreger, at han burde have forladt lokalet, mens forhandlingen fandt sted, da han var inhabil.
- Jeg er selvsagt ærgerlig over den sag, og jeg beklager, at jeg tydeligvis ikke har haft styr på reglerne om inhabilitet, siger Ahrenkiel til Ritzau.
Nyhedsbrev 2
100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste?
Det er gratis
Det er standard, at chefer i ministerier har ret til at få forhandlet engangsvederlag og tillæg årligt.
For forsvarschef Bjørn Bisserups vedkommende handler det om, at han i 2010 som daværende chef for Forsvarsstaben var med i beslutningen om ikke at gennemføre et forslag om at reducere optaget på Hærens Officersskole.
Derved kom hans egen søn muligvis ind på skolen et år tidligere, end han ellers ville have gjort, da han var sikret en plads det efterfølgende år.
Kammeradvokaten har ikke fundet forsvarschefen inhabil. Men han løfter pegefingeren og siger, at forsvarschefen burde have underrettet sin chef.
- Jeg skulle have underrettet min foresatte. Det gjorde jeg ikke, det var en fejl, det beklager jeg, siger Bjørn Bisserup i en pressemeddelelse.
Ifølge Kammeradvokaten er det ikke nok til, at det bør få konsekvenser for de to chefer.
Som chef for Bjørn Bisserup har Thomas Ahrenkiel heller ikke vurderet, at Bisserup bør straffes. For sit eget vedkommende har Ahrenkiel søgt opbakning hos forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).
- Jeg har selvfølgelig talt med forsvarsministeren om, hvorvidt han har tillid til mig oven på det her, og det har han, siger Thomas Ahrenkiel.
Han erkender, at han har fået et hak i troværdigheden, hvilket skal ses i lyset af, at det er ham, der skal tage hånd om en kulturændring.
- Det er jeg selvsagt rigtig ærgerlig over, det havde jeg gerne været foruden. Jeg ville ønske, at jeg havde håndteret det anderledes.
- Selvfølgelig er det her et hak i vores troværdighed, og derfor kommer vi til at arbejde ekstra hårdt på at rette op på det, siger han.
Sagerne udspringer af anklagerne mod hærchef H.C. Mathiesen, der er hjemsendt og undersøges af Forsvarsministeriets Auditørkorps.
Han anklages for at have fremmet sin kones karriere gennem magtmisbrug, som forsvarsmediet Olfi først skrev om 18. oktober.
Det er den sag, der har fået Forsvarsministeriet til at bede Kammeradvokaten om at undersøge forsvarschefen og departementschefen.
Departementschef: Vi har ikke været opmærksomme
Fra Forsvarsministeriets øverste top er der en erkendelse af, at man ikke har taget anklager om nepotisme i Forsvaret alvorligt nok. Det skal føre til, at der skal tages bedre hånd om lignende sager, hvis de skulle opstå fremover, siger Thomas Ahrenkiel, der er departementschef i Forsvarsministeriet, og som selv er blevet involveret.
- Vi har ikke været opmærksomme nok på reglerne om inhabilitet, vi har simpelthen ikke være skarpe nok på det punkt, og derfor kommer vi til at tage fat på det. Vi er nødt til at have den tillidsbaserede kultur, som gør, at folk tør stå frem, når de føler, at der er noget, der ikke er i orden, siger han.
Alt i alt er der grund til at få ryddet op, er udmeldingen fra departementschefen, der står i spidsen for en kulturændring.
Det bliver et langt og sejt træk, understreger Thomas Ahrenkiel.
- Vi starter fra toppen, vi starter med mig selv, og vi starter med forsvarschefen. Derved håber jeg, at vi sender et klart signal om, at det er noget, vi selv tager alvorligt, siger han.
Forsvarsministeriet har selv bedt om at få undersøgt forsvarschefen, mens departementschefen har bedt om at få undersøgt sig selv.
- Det er rigtig ærgerligt, at vi ikke selv har haft orden i forhold til vores egne forhold, det er selvsagt noget, vi og jeg beklager. Det skal vi gøre bedre, det burde vi have gjort, men det er et langt sejt træk, siger han.
Han har dog endnu ikke lagt sig fast på, hvordan det konkret skal ske.
- Vi har ikke lagt os fast på formen, men vi skal dels vejlede bedre om reglerne, og dels skal vi have skabt bedre gennemsigtighed, når vi udnævner og forfremmer chefer, siger han.
OVERBLIK: Sådan kan ansatte indbringe sager i Forsvaret
Her kan du se, hvilke muligheder der er i dag:
* Nærmeste mulighed:
Ansatte kan henvende sig til deres overordnede, deres tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant.
* Intern undersøgelse:
Ansatte kan henvende sig til Forsvarsministeriets Interne Revision, Forsvarets Auditørkorps eller Forsvarets Efterretningstjeneste, hvis de for eksempel har mistanke om misbrug af offentlige midler, strafbare forhold eller brud på den militære sikkerhed.
* Forsvarets medarbejderlinje:
Ansatte kan ringe til "medarbejderlinjen" om eksempelvis kritiske forhold, herunder hændelser der findes uhensigtsmæssige, urimelige, ulovlige med videre.
Linjen kan også bruges til at søge rådgivning. Ansatte kan undlade at orientere deres chef, og henvendelsen behandles med diskretion.
Kilde: Forsvarsministeriet.
/ritzau/