Forsikringsselskaber bør ikke kunne få adgang til potentielle kunders gentest og dermed viden om kundernes dispositioner for alvorlige sygdomme som kræft, diabetes og Alzheimers.
Det siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing,
- Vi er bekymrede for, om det vil afskrække folk fra at blive gentestet for eksempel i forbindelse med udredning for brystkræft, siger lægeformanden.
Ønsket kommer fra brancheorganisationen Forsikring og Pension, som ifølge Politiken vil have afskaffet de regler, der i dag står i vejen for, at selskaberne kan kræve at se potentielle kunders gentest.
Selskaberne vil kunne bruge oplysningerne til at differentiere prisen på forsikringer. Lægerne frygter, at udsigten til en dyrere forsikring kan få nogle patienter til at fravælge en gentest, der i sidste ende ellers kunne være vigtig for deres behandling.
Andreas Rudkjøbing mener desuden, at det er en glidebane, hvis politikerne åbner for, at forsikringsselskaber kan kræve at se potentielle kunders gentest.
- Vi er bekymrede for, at det på sigt vil betyde, at en stor og voksende del af befolkningen helt vil være udelukket fra at tegne forsikringer, siger han.
Lægeformanden understreger, at patienter allerede i dag har pligt til at fortælle forsikringsselskaberne, hvis de lider af en alvorlig sygdom.
- Det er sådan i dag, at man skal opgive viden om konkrete risikofaktorer. Men man kan sagtens forestille sig en situation, hvor en patient har disposition for en række sygdomme, men i realiteten aldrig behøver at få nogle af dem, siger han.
Forsikring og Pension ønsker ifølge Politiken at få adgang til kundernes gentest for at få den samme viden om kundens risiko, som kunden selv har. Det skal blandt andet hindre spekulation fra kunderne.