"Polakker scorer årsløn på børnepenge." "Østeuropæere fortrænger danskere fra job."
Debatten om sociale ydelser til EU-borgere har fyldt meget i den offentlige debat de seneste måneder, men danskerne bakker fortsat op om medlemskabet af EU.
Det viser en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Morgenavisen Jyllands-Posten.
I målingen svarer 68,7 procent, at Danmark fortsat skal være medlem af EU, mens blot 21,6 procent ønsker at komme helt ud af samarbejdet.
Den markante opbakning er overraskende, når temaet forud for EU-parlamentsvalget den 25. maj primært har været velfærdsturisme, mener tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF), som for år tilbage kæmpede imod EU, men i dag er "fuldblodseuropæer".
- Jeg er meget tilfreds med en så stor opbakning i en tid, da stærke, nationalistiske bevægelser og højrepopulistiske partier er på spil. Jeg ser det ikke som et udtryk for, at alle elsker EU, men at mange har et pragmatisk forhold til EU, siger Holger K. Nielsen.
På torsdag er det 10 år siden, at den første østudvidelse trådte i kraft. Dansk Folkepartis daværende formand, Pia Kjærsgaard, argumenterede dengang for, at Danmark skulle helt ud af EU, men i dag har hun et mildere syn på det europæiske samarbejde.
- Det er ok med et handelssamarbejde, og det er fornuftigt at samarbejde om forurening, forbrugerbeskyttelse og dyrevelfærd, siger Pia Kjærsgaard og konkluderer, at "vi vil ikke længere ud af EU."
Holger K. Nielsens og Pia Kjærsgaards bevægelser er et meget godt udtryk for, at det i befolkningen i dag ikke drejer sig om at være for eller imod EU, mener Uffe Østergaard, professor på Copenhagen Business School og ekspert i europæisk politik.
- Det handler i dag om, hvordan samarbejdet skal være, siger Uffe Østergaard til Jyllands-Posten.
/ritzau/