Beskeden er klar og tydelig.
Universiteter og andre videregående uddannelser trænger til et serviceeftersyn af de store, lyder det i den afsluttende rapport fra det Kvalitetsudvalg, som regeringen nedsatte for halvandet år siden.
- I tegner et klart billede af, at vi står med en række udfordringer. Det er der ingen tvivl om, siger forsknings- og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R), som torsdag fik overrakt udvalgets endelige anbefalinger.
- I stryger ingen med hårene. Hverken mig eller uddannelsesinstitutionerne. Vi kan ikke bare fortsætte og lade som ingenting. Vi står over for at løfte en kæmpe opgave, siger hun.
Hun vil ikke lægge sig fast på, hvilke af de mange anbefalinger i "Nye veje og høje mål" regeringen vil gå videre med, men peger på, at hun allerede er i gang med at se på, hvordan de studerende kan sikres mere og bedre undervisning.
- Undervisningen skal prioriteres højere. Det er kerneydelsen på alle videregående uddannelser, og her er der ingen tvivl om, at vi står med en meget stor udfordring, siger Sofie Carsten Nielsen.
Desuden skal optagelseskravene ændres på en række studier, så der optages flest på studier med efterfølgende gode jobmuligheder, ligesom ansøgernes karakterer ikke i samme grad skal være afgørende for, om de kommer ind.
- Karakterer er ikke altid afgørende for det rette match. Motivationen kan være vigtigere. Vi skal afprøve nogle alternative optag, siger Sofie Carsten Nielsen.
Ifølge udvalgets formand, Jørgen Søndergaard, der er forskningsleder på SFI, er der grund til at komme i gang med gennemgribende reformer.
Både hos staten og på uddannelsesstederne.
- Uddannelsessystemet styres ikke godt nok på de store linjer. Der mangler styring af, hvilke uddannelser der skal udbydes, hvor de skal ligge, og hvor mange der skal optages, siger Jørgen Søndergaard.
- Uden reformer mister samfundet det potentiale, der er i, at så mange unge går i gang med en videregående uddannelse, siger han.
Tæt på to tredjedele af en ungdomsårgang tager en videregående uddannelse, og det er betydeligt flere end tidligere.