Justitsministeriet har ophævet Udlændingestyrelsens advarsler til to embedsmænd i Eritrea-sag. Det oplyser Dansk Magisterforening til Ritzau.
Embedsmændene fik advarslerne under deres udarbejdelse af den stærkt omdiskuterede Eritrea-rapport. Det var en rapport, som embedsmændene højst usædvanligt gik ud i offentligheden og undsagde og kaldte for "makværk".
Og nu har Justitsministeriet så ophævet advarslerne, og det vækker glæde hos Dansk Magisterforening.
- Advarslerne er ophævet for dem begge, og det er vi naturligvis meget glade for, siger forhandlingsdirektør Lotte Spanggaard.
- Justitsministeriet har ikke fundet grundlag for advarslerne, og det flugter jo med det, vi hele tiden har sagt, nemlig at de advarsler var fuldstændig ude af proportioner siger hun.
Dermed bliver der skrevet endnu et kapitel i sagaen om Eritrea-rapporten, der ikke alene blev undsagt af de oprindelige, ovennævnte hovedforfattere, men også flere af de fremtrædende kilder, der medvirker i rapporten.
Flere kilder følte, at deres udsagn og citater var blevet fordrejet og misbrugt i rapporten, der i første omgang konkluderede, at det ikke var forbundet med særlig risiko at vende tilbage til Eritrea efter at have søgt asyl i andre lande.
En konklusion, man efterfølgende bakkede på i Udlændingestyrelsen efter den massive kritik af rapporten, der blev lavet i kølvandet på en voldsom stigning i antallet af asylansøgere fra det lille østafrikanske land sidste sommer.
- Først blev Eritrea-rapporten trukket tilbage, så fik folk fra Eritrea alligevel asyl, og nu er også advarslerne til vores to medlemmer trukket tilbage, så i vores øjne er de nu fuldstændig renset, siger Lotte Spanggaard.
I næste uge mødes Dansk Magisterforening så med Udlændingestyrelsen for "at finde et fælles grundlag fremadrettet", siger Lotte Spanggaard til Ritzau.