Nyt erhvervsfremmesystem: Regionale vækstfora forsvinder

Ledelse

25/05/2018 09:55

Freja Eriksen

Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om et nyt og forenklet erhvervsfremmesystem.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det danske erhvervsstøttesystem bliver enklere fremover. Det er resultatet af en aftale, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti torsdag.

Aftalen indebærer, at man fjerner de nuværende regionale vækstfora, således at erhvervsfremmesystemet fremover kun består af to niveauer - det statslige og det kommunale.

Der etableres syv tværkommunale erhvervshuse, som tilbyder alle virksomheder kvalificeret sparring.

De supplerer den indsats, som kommunerne hver især yder - også i dag.

Det nuværende erhvervsfremmesystem har været kritiseret for at være for uoverskueligt med for mange aktører, der lapper ind over hinanden.

Det bliver der rådet bod på nu, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

- Med det nye system reducerer vi derfor de administrative niveauer fra tre til to - ét decentralt niveau med stærk kommunal forankring og det statslige niveau.

- Dermed får virksomhederne lettere ved at finde vej til lige præcis den ydelse, som de har behov for, siger han.

Læs også: Forenkling af erhvervsfremmesystemet kan skade turismevæksten i Hovedstaden

Kommunernes Landsforening har sagt god for aftalen, og også Dansk Industri og Dansk Erhverv nikker anerkendende til den nye struktur.

Kent Damsgaard, der er direktør i Dansk Industri, giver den følgende ord med på vejen.

- Aftalen leverer et godt samspil mellem virksomhedernes lokale tilknytning og deres behov for høj kvalitet i ydelserne.

- Vi forventer, at kommunerne med den nye struktur tager ansvaret på sig og nu leverer et system, der er enkelt for virksomhederne at benytte, siger han.

Socialdemokraterne er ligesom de øvrige oppositionspartier ikke med i aftalen.

Læs også: Erhvervsfremme skal forenkles: 4,5 mia. kr., 1900 ansatte og en masse administration

Det skyldes ifølge finansordfører Benny Engelbrecht blandt andet frygt for, at der vil ske et videnstab i forhold til uddelingen af EU-midler, når man centraliserer indsatsen.

- Og så er der det kæmpeproblem, at det it-system, der skal understøtte erhvervsfremmeindsatsen, først er klar i sin endelige udgave om tre år.

- Det minder om forløbet med den digitale tinglysning, hvor man også indførte nye regler, selv om systemerne ikke var parat, siger Benny Engelbrecht.

Ahlers: Vi gør det nemt for iværksættere

- For mig har det været supervigtigt som gammel iværksætter at sørge for, at vi gør det så nemt som muligt for de studerende og for forskere at blive iværksættere, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

Aftalen om erhvervsfremme er den første politiske aftale, Ahlers har indgået som minister. Han afløste Søren Pind (V) på posten i begyndelsen af maj, da den mangeårige Venstre-profil sagde farvel til dansk politik.

Ahlers er kendt fra tv-programmet "Løvens hule" og har selv en fortid som iværksætter. I 2005 stiftede han onlinetjenesten ZYB, der tre år senere blev solgt for 235 millioner kroner.

I 2012 solgte han og to andre stiftere virksomheden Podio for 330 millioner.

Og de erfaringer har han kunnet trække på i sine første politiske forhandlinger, fortæller han.

- Det har været sjovt som det første at komme ind i den her kreds og diskutere noget, som jeg faktisk har et rigtig, rigtig godt fundament for ude fra mit tidligere liv, siger Ahlers.

Der bliver ikke ændret på, hvor mange offentlige penge, der er til rådighed for iværksætterne. Men de vil fremover kun kunne søge hos enten Innovationsfonden, der giver økonomisk tilskud, eller hos Vækstfonden, hvor iværksættere kan søge om lån.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.